«Το μουσείο Τεγέας εισάγει την Αρκαδία και την Πελοπόννησο στην πιο σύγχρονη μουσειολογική έκφραση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του νέου διαδραστικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014.

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως η μέρα των εγκαινίων είναι μια σημαντική ημέρα για την Αρκαδία και την Πελοπόννησο, γιατί ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της Αρκαδίας, αυτό της Τεγέας, ανακαινίστηκε πλήρως και «εισέρχεται δυναμικά στον 21ο αιώνα αφηγούμενο τη δική του λαμπρή ιστορία και την ιστορία της περιοχής, μέσα από εντελώς πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα, πολλά εκ των οποίων είναι μοναδικά στην Ελλάδα».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας που ιστορεί την γοητευτική περιπέτειά του, μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία και αυτή η αντίφαση δείχνει ακριβώς τη μεγάλη επιτυχία των στελεχών της ΛΘ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που υπερέβαλαν τον εαυτό τους και παραδίδουν σήμερα στο λαό της Αρκαδίας και της Ελλάδας ένα μουσείο πρότυπο, σ’ ένα ιστορικό κέλυφος που προστατεύτηκε και σήμερα στα 250 τ.μ. του, περιλαμβάνει την πιο προωθημένη και πιο σύγχρονη μουσειολογική έκφραση της χώρας μας».

Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία του μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, των βουλευτών Αρκαδίας Ανδρέα Λυκουρέντζου και Κώστα Ζαχαριά, του γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Γιώργου Διδασκάλου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή και πλήθους πολιτών από την Τεγέα και την ευρύτερη περιοχή της Μαντινείας.

Το μουσείο

Ο επισκέπτης του νέου μουσείου Τεγέας που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Αλέα, μόλις 12 περίπου χιλιόμετρα από την Τρίπολη στο δρόμο προς Σπάρτη, μπορεί να δει την ιστορία του ίδιου του μουσείου, την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της Τεγεάτιδος από τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και να ψηλαφίσει την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής από τους προϊστορικούς μέχρι τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του νέου μουσείου να κατανοήσουν το φαινόμενο της γέννησης και εξέλιξης της πόλεως-κράτους και να θαυμάσουν την αξεπέραστη τέχνη του μεγάλου Παριανού γλύπτη κι αρχιτέκτονα του 4ου αιώνα π.Χ. Σκόπα.

Πρόκειται για ένα μουσείο που είναι εξοπλισμένο με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αναφορικά με τα εποπτικά μέσα και οι ψηφιακές εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί το καθιστούν καινοτόμο και μοναδικό, για τα μουσειακά δεδομένα όχι της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.

Το μουσείο διαθέτει τρεις διαδραστικές τράπεζες στις οποίες ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή ή να εμβαθύνει στην ιστορία και την αρχαιολογία της Τεγέας, αλλά και να κατανοήσει τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από κάθε εύρημα, δηλαδή την κοινωνία, την οικονομία, τον άνθρωπο της κάθε εποχής.

Το μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, διαθέτει πωλητήριο αναμνηστικών κι εκμαγείων και είναι ανοικτό όλες τις ημέρες ως τις 3.00 μ.μ., εκτός Δευτέρας, ενώ σε πρώτο στάδιο έχει ελεύθερη είσοδο στο κοινό.