Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 αναμένεται να καταθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον φάκελο της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τρεις εβδομάδες πριν από την κατάθεση του φακέλου, η ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Καβάλας ολοκληρώνουν τις διαδικασίες με τη μορφοποίηση και τις περιγραφές των κειμένων, των χαρτών, των κατόψεων και των φωτογραφιών των μνημείων, καθώς και τη συγκέντρωση των τελευταίων, απαραίτητων δικαιολογητικών.

Η αρχαιολόγος και στέλεχος της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δήμητρα Μαλαμίδου, αναφερόμενη στις τελευταίες εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων θα μπει σε μια διαδικασία άμιλλας με άλλες χώρες μέλη της UNESCO για την ένταξη στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός ο φάκελος, που θα επιδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι δοκιμαστικός, περιμένοντας στη συνέχεια τις παρατηρήσεις και οδηγίες της UNESCO. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 θα γίνει η τελική κατάθεση του φακέλου».

«Θεωρώ ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στον κατάλογο», σημείωσε η κα Μαλαμίδου και πρόσθεσε: «Η περιοχή αυτή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις και δεν χτίστηκαν πόλεις επάνω στον αρχαιολογικό χώρο».

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, «η απουσία μοντέρνας κατοίκησης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αποτελεί ένα δυνατό χαρτί για την ίδια την UNESCO».

Η ίδια επισημαίνει ότι «ο αρχαιολογικός χώρος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων» και σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει άριστη συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, της ΙΗ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας και του Δήμου Καβάλας».