Δύο χώροι των αρχαίων Φιλίππων πρόκειται να υποβληθούν προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: ο πρώτος αφορά στον  αρχαιολογικό χώρο εντός των τειχών της πόλης και ο δεύτερος στο χώρο της Μάχης των Φιλίππων.

Η παραπάνω είδηση έγινε γνωστή ύστερα από την πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου συμφώνησαν ομόφωνα το Διαχειριστικό Σχέδιο της υποψηφιότητας των Φιλίππων να κατατεθεί στον διεθνή οργανισμό το αργότερο ως την 1η Φεβρουαρίου 2015.

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η συζήτηση του θέματος δεν σχετίζεται καθόλου με την τρέχουσα (προεκλογική) περίοδο. Το Διαχειριστικό Σχέδιο των Φιλίππων προετοιμάζεται τα τελευταία δύο χρόνια από τις Εφορείες και τις ειδικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και η τελική προθεσμία για την κατάθεσή του είναι η 1/1/2015. Επομένως, ο φάκελος εισάγεται για να είμαστε συνεπείς ως χώρα απέναντι στον διεθνή οργανισμό», τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως ειπώθηκε στο Συμβούλιο, στόχος του συγκεκριμένου Σχεδίου είναι η καταγραφή των αναγκών και των δυνατοτήτων του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, καθώς και η σχηματοποίηση των δράσεων για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξή του.

Παρεμβάσεις σε πέντε άξονες

Συγκεκριμένα, πρόκειται για παρεμβάσεις που αναπτύσσονται σε πέντε άξονες, οι οποίοι –μεταξύ άλλων– αφορούν στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών από φυσικές καταστροφές (όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς), καθώς και στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων συνόλων. Οι δράσεις έχουν ιεραρχηθεί πρώτα για το Οκτάγωνο και στη συνέχεια για το Φόρουμ, τη Βασιλική Β (στην οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί σκαλωσιές για τη μελέτη της στατικότητάς της), τις Βασιλικές Α και Γ και την Παλαίστρα.

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της παλαιάς οδού που έτεμνε το χώρο στα δύο (σήμερα ανενεργή), η οποία, μειωμένη σε πλάτος και χωρίς άσφαλτο, θα παραμείνει μόνον η μισή για έκτακτες ανάγκες και ανάγκες του χώρου και των ανασκαφών, η τοποθέτηση πινακίδων και η δημιουργία χώρων πάρκινγκ και διευκόλυνσης κοινού, καθώς και η εξασφάλιση της συνέχισης των δράσεων στο χώρο, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το Φεστιβάλ των Φιλίππων.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό αναστηλωτικό πρόγραμμα που μπορεί να φέρει εις πέρας η χώρα και πως για την προετοιμασία του φακέλου σημαντική ήταν η συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που διενήργησε τις πρώτες ανασκαφές στην περιοχή (το 2014 ήταν η επέτειος από τα 100 χρόνια ανασκαφών στους Φιλίππους και στη Θάσο), καθώς και του πρώην Δήμου Φιλίππων (νυν Καβάλας), που υλοποίησε το πρώτο σχέδιο διαχείρισης και συναίνεσε στην κήρυξη των προαπαιτούμενων για την υποψηφιότητα ζωνών προστασίας του χώρου.