Δυναμικά ξεκινά ο Σεπτέμβρης για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και εκπλήξεις που προκαλούν το ενδιαφέρον, όπως η παρουσίαση θεατρικής παράστασης και συναυλίας συμφωνικής μουσικής, στις 10 και 24 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, από την 1η του μήνα, το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων δέχεται δηλώσεις συμμετοχής από σχολικές ομάδες του Δημοτικού και Γυμνασίου που επιθυμούν να πάρουν μέρος στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου. Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα με τίτλο «Αιώνας και Καιρός: στιγμές απ’ το χρονικό του Χρόνου», που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού (6η τάξη), Γυμνασίου και Λυκείου και παρουσιάζεται την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου (τηλ. επικοινωνίας 213 213 9507, από 9:00 ώς 16:00 καθημερινά).

Επίσης, κυριακάτικες ξεναγήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 7/9 και 21/9 (ώρα 12:00) στο πλαίσιο της έκθεσης «Λατρευτικά» του Δημήτρη Κοντού. Η περιοδική έκθεση, που παρατείνεται έως τις 5 Οκτωβρίου 2014, παρουσιάζεται στον όροφο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας και περιλαμβάνει, εκτός από τα έργα του καλλιτέχνη που ξεπερνούν τα 200, άλλα 84 αφιερώματα-τάματα από τη συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου τα οποία χρονολογούνται στον 19ο και στον 20ό αιώνα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η θεατρική παράσταση της Ομάδας Θεώρηση «Η Βοσκοπούλα του Δημήτριου Κορομηλά και οι Μαρούλες του», που θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 20:00. Η πρωτότυπη σύνθεση που επιχείρησε η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μαίη Σεβαστοπούλου, συνδυάζει επεισόδια από τη ζωή του συγγραφέα, δημοσιογράφου και εκδότη Δημήτριου Κορομηλά (1850-1898) με σκηνές από τα έργα του, μια συναρπαστική εφαρμογή του παράδοξου «θεάτρου εν θεάτρω». Ο Δ. Κορομηλάς, που έγραψε 32 θεατρικά έργα, καθιέρωσε το κωμικό και δραματικό ειδύλλιο στην Ελλάδα κυρίως με την «Τύχη της Μαρούλας» (1889) και τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» (1891), δύο από τα πιο γνωστά του έργα.

Τέλος, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, ο κήπος του Μουσείου θα γεμίσει με μουσική από τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, που θα δώσει συναυλία με θέμα «Μουσικοί και Ποιητικοί Διάλογοι». Πρόκειται για μια «συνάντηση» που χαρακτηρίζει έργα αμέτρητων συνθετών ανά τους αιώνες σε ένα πρόγραμμα που επιχειρεί να αναδείξει τον διάλογο ανάμεσα σε συνθέτες και ποιητές διαφορετικών εποχών και εθνικοτήτων. Η συναυλία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και το πρώτο μέρος της περιλαμβάνει έργα που βασίζονται σε κάποιο ποιητικό κείμενο, αλλά διατηρούν τον αμιγώς ορχηστρικό τους χαρακτήρα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το έργο της διακεκριμένης συνθέτριας Πηγής Λυκούδη «Η δίψα στο Μυστρά», στο οποίο το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιείται και καθίσταται συμφωνικό.