Στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 διοργανώθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Κρίση και Πολιτισμός» μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Μερικοί από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κατά τη συνάντηση προέκυψαν κάποιες κοινές θέσεις.

Όπως αναφέρει το κείμενο που συνέταξαν από κοινού οι φορείς: «Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός πολιτιστικών φορέων αναπτύσσει συνέργειες ένας προς έναν. Αυτές οι συνέργειες έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα και έχουν εισπράξει τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, η οποία υπογραμμίζει και την ανάγκη του να πλησιάσει τον πολιτισμό. Σε πείσμα των καιρών και περνώντας από το ατομικό στο συλλογικό δηλώνουμε τη πρόθεσή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τις συνέργειες αυτές με σκοπό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να: α) ενισχύσουμε τον ρόλο του πολιτισμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην καθημερινότητα όλων μας, β) να χρησιμοποιήσουμε από κοινού το έργο, την τεχνογνωσία και τις επαφές μας, γ) να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσω του πολιτισμού. Οι συνομιλητές υπογράμμισαν τη διάθεσή τους να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν με πράξεις, και κάλεσαν και άλλους φορείς να συμμετάσχουν».

Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες συναντήσεις από τις οποίες προέκυψε το άτυπο Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ». Στο δίκτυο συμμετέχουν οι φορείς: ART-ATHINA, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Μπιενάλε της Αθήνας, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση.

Πρώτη κοινή ενέργεια αποτελεί ο Μήνας Πολιτισμού που οργανώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ως απόδειξη της ανάγκης για δράση, για τον Δεκέμβριο του 2011. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δώσει πρόσβαση σε οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες καθώς και να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον των νέων για τον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα του Μήνα Πολιτισμού για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τα μουσεία Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας

– Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά στο Βυζαντινό Μουσείο. Οι μικροί επισκέπτες θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια, με αφετηρία βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και άλλα επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, τα οποία εικονογραφούν διαφορετικά επεισόδια από την αφήγηση της Γέννησης. Για παιδιά 5 έως 8 ετών. Κυριακή 11, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Ώρες έναρξης: 10:00 και 12:00.

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. Ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν στο κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΒΧΜ

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

– 100 δωρεάν εισιτήρια για την έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών».

– 100 δωρεάν εισιτήρια για την έκθεση «Γιάννης Μέτσης – Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών».

– 50 δωρεάν εισιτήρια για τις προβολές της «ΘΟΛΟΥ».

Όλα τα  εισιτήρια θα διατίθενται στο κοινό κατόπιν συνεννόησης (τηλέφωνα: 2122542001-4) και ισχύουν για τις Παρασκευές του μηνός Δεκεμβρίου.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Έκθεση: «Άγονη Γραμμή. Ένα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο». Ελεύθερη είσοδος στο κοινό την Πέμπτη 15/12/2011 (10.00-20.00). Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση για το κοινό.

Μουσείο Μπενάκη

– Κεντρικό κτήριο. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ο Αϊ Βασίλης αναζητά συνεργάτες», Κυριακή 18/12/2011, 11.00-14.00 και Πέμπτη 29/12/2011, 17.00-20.00. Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνει το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα «Ο Αϊ Βασίλης αναζητά συνεργάτες» που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, με στόχο να ανακαλύψουν τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη μέσα από ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι. Είσοδος ελεύθερη σε οικογένειες, μεγάλους και παιδιά.

– Ισλαμικό μουσείο. «Σάββατο στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης». Δύο ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες Μίνα Μωραΐτου και Ροζάννα Μπαλλιάν της Ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη για μία γνωριμία με τον ισλαμικό πολιτισμό: Το Σάββατο 10/12/2011, 11.00, ειδική ξενάγηση σε κατόχους κάρτας ανεργίας και το Σάββατο 17/12/2011, 11.00, ειδική ξενάγηση σε ομάδες προσφύγων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών 35 άτομα.

– Κτήριο οδού Πειραιώς. Δύο ξεναγήσεις στην έκθεση «Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου» από την επιμελήτρια της έκθεσης Λίζη Πλέσσα: Παρασκευή 9/12/2011, 19.00 (Ειδική ξενάγηση σε κατόχους κάρτας ανεργίας) και Κυριακή 11/12/2011, 12.00 (Ειδική ξενάγηση σε ομάδες προσφύγων). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών 35 άτομα. Υπεύθυνη Επικοινωνίας Νικολέττα Μεντή, Τηλ: 210 3671023