Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Pfahlbau Museum (στο Unteruhldingen, πόλη στο Κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης) η επίσημη τελετή επιστροφής αρχαιοτήτων, οι οποίες είχαν ανασκαφεί στην Ελλάδα και μεταφερθεί στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελετή έγινε παρουσία του Υφυπουργού του Υπουργείου Επιστημών, Έρευνας και Τεχνολογίας Jürgen Walter, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Στουτγάρδη Παναγιώτη Πάρτσου, της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρίας Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, του Διευθυντή του Γερμανικού Μουσείου και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Tübingen  Günther Schöbel, τοπικών βουλευτών, αρχαιολόγων και δημοσιογράφων.

Η επιστροφή αφορά σε 10.600 όστρακα (σπαράγματα αγγείων), λίθινα τέχνεργα, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, οστεολογικό υλικό, που προέρχονται από ανασκαφικές δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 1941 από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, με χαιρετισμό του επεσήμανε τον υψηλό συμβολισμό της χειρονομίας, ενώ μνημόνευσε περιστατικά αρπαγής αρχαιοτήτων, πυρπόλησης εκκλησιών και μοναστηριών, καταστροφής αρχαίων για την κατασκευή οχυρωματικών έργων, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Αναφέρθηκε στον πρόσφατο επαναπατρισμό των δύο κυκλαδικών αρχαιοτήτων και την επιστροφή του αρχαιολογικού υλικού από τη Μαγούλα Βισβίκη αλλά και διάφορες νεολιθικές θέσεις της Θεσσαλίας που θα συμβάλουν καθοριστικά στη χαλύβδωση των μακροχρόνιων δεσμών των δύο κρατών.

Η κα Βλαζάκη αναφέρθηκε στα ανασκαφικά δεδομένα της έρευνας στη Μαγούλα Βισβίκη και μάλιστα όπως αυτά διαμορφώνονται από τις νεότερες μελέτες και επεσήμανε ότι καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών να καταγραφούν και να τεκμηριωθούν αρχαιότητες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία εκλάπησαν στη διάρκεια της Κατοχής ώστε να ζητηθεί ο επαναπατρισμός τους.

Την ανάγκη επαναπατρισμού παρανόμως εξαχθέντων αρχαιοτήτων αλλά και της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος σημείωσαν με έμφαση και οι Γερμανοί ομιλητές, Jürgen Walter και Günther Schöbel.

Οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν αρχικώς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κατόπιν στις χωρικά αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.