Εκδήλωση για την παρουσίαση των νεολιθικών αντικειμένων από τη Θεσσαλία, τα οποία επαναπατρίστηκαν πρόσφατα από το Pfahlbaumuseum της Γερμανίας και βρίσκονται πια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, στις 18.00, στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Αγ. Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου) στην Αθήνα.

Πρόκειται για 9.765 όστρακα γραπτής κεραμικής, 676 αντικείμενα οργανικής προέλευσης (οστέινα κατά το πλείστον), καθώς και λίθινα εργαλεία από οψιανό. Τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν από τα στρατεύματα κατοχής, υπό την καθοδήγηση του Γερμανού αρχαιολόγου και αξιωματικού Hans Reinerth.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και η Γενική Γραμματέας Δρ Λίνα Μενδώνη. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του χρονικού της απομάκρυνσης, της μελέτης και της επιστροφής των αρχαίων στην Ελλάδα από τον διευθυντή του Pfahlbaumuseum δρα Günther Schöbel, μια σύντομη ομιλία από την Αυστριακή αρχαιολόγο δρα Eva Alram-Stern, η οποία μελέτησε το εν λόγω υλικό, και μια γενική επισκόπηση της Νεολιθικής περιόδου στην Ελλάδα από την αρχαιολόγο και ερευνήτρια δρα Αγγέλικα Ντούζουγλη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ομιλία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών κας Σουζάνας Χούλια-Καπελώνη, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η συγκεκριμένη διεύθυνση για την τύχη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα δρ Peter Schoof, καθώς και Έλληνες και ξένοι ειδικοί επιστήμονες.