Το παιδικό βιβλίο της αρχαιολόγου Ειρήνης Γρατσία, με τίτλο «Η μεγάλη κυρία των νομισμάτων και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», θα παρουσιαστεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Ιλίου Μέλαθρον, που σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (Πανεπιστημίου 12). Η παρουσίαση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημέρων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το βιβλίο που εκδόθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση MONUMENTA, θα παρουσιάσουν ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, Γιώργος Κακαβάς, και οι παιδαγωγοί και συγγραφείς, Ελένη Γερουλάνου και Εύη Τσιτιρίδου. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει περιήγηση-παιχνίδι για τα παιδιά στο μουσείο.

Το παραμύθι «Η μεγάλη κυρία των νομισμάτων και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» είναι μια ιστορία για τα αρχαία νομίσματα, το μουσείο τους, την ανασκαφή και την προσπάθεια των αρχαιολόγων να προστατεύσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πηγή έμπνευσης της συγγραφέως αποτέλεσε η αείμνηστη νομισματολόγος, Μάντω Οικονομίδου, που συνέβαλε καθοριστικά ώστε να στεγαστεί το Νομισματικό Μουσείο σε ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Αθήνας, το Ιλίου Μέλαθρον. Την ιστορία συνθέτουν αληθινοί και φανταστικοί ήρωες, πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, με επίκεντρο το θησαυρό νομισμάτων που βρέθηκε στην αρχαία Κόρινθο κάτω από ένα πήλινο αγγείο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες και προτάσεις και αποτελεί μια καλή αφορμή για να επισκεφθούν οι μικροί αναγνώστες το Νομισματικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο. Την εικονογράφηση του βιβλίου έχει κάνει η Μαγδαληνή Θεοχάρη.

Τα έσοδα από την πώληση του παραμυθιού θα διατεθούν για τη δράση της MONUMENTA στη διάσωση των νεότερων κτιρίων.