Διέτρεξε τα Βαλκάνια και χώρες της Σοβιετικής Ένωσης αναζητώντας την ιστορία που κρύβεται πίσω από τους πίνακες και τις προτομές ηγετών της εποχής, πίσω από έργα τέχνης που καταστράφηκαν όταν άλλαξαν οι πολιτικοί συσχετισμοί, πίσω από μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ολόκληρη η μεταπολεμική ιστορία των Βαλκανίων και της Σοβιετικής Ένωσης «αποτυπώνεται» στη συλλογή του Βασίλη Κωνσταντίνου που θα εκτεθεί από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα διατίθεται προς πώληση έναντι 60.000 ευρώ από τον οίκο δημοπρασιών Myrό Antiques Ηouse.

«Ξεκίνησα τη συλλογή μου από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν γυρνούσα τα Βαλκάνια ως στέλεχος εταιρείας και γιατί μ’ ενδιέφερε η σύγχρονη ιστορία, αλλά αποφάσισα τώρα να την πουλήσω γιατί δεν τη θέλουν τα παιδιά μου», είπε σε συνέντευξη τύπου ο συλλέκτης κάνοντας μνεία σε μια φωτογραφία του ’30 που απεικονίζει τον Μουσολίνι να θαυμάζει μέσα στο ατελιέ ενός γλύπτη τη νέα του προτομή! Αναφέρθηκε επίσης στο πορτρέτο νέας γυναίκας, μέλους της φασιστικής νεολαίας του Αντονέσκου (1941) της οποίας τα κουμπιά της στολής καλύφθηκαν με χρώμα μετά τον πόλεμο για να κρύψουν τον «αγκυλωτό σταυρό».

Ιστορικής αξίας είναι και το έργο του Γκούρι Μάντι (Guri Mahdi 1921-1988) που κρεμόταν πίσω από ένα εκ των γραφείων του Εμβέρ Χότζα. Όπως διηγήθηκε ο γιος του ζωγράφου στον κ. Κωνσταντίνου, όταν ο Τσου Ενλάι (Zhou Enlai) επισκέφτηκε τα Τίρανα τον Μάρτιο του 1965, ο Μάντι ζωγράφισε σε έναν πίνακα τους δύο πολιτικούς και το έργο κρεμάστηκε πίσω από το γραφείο του Εμβέρ Χότζα, στο κτήριο της κεντρικής επιτροπής.

Σε άγνωστη όμως φάση του αλβανοσινικού σχίσματος, άρπαξαν τον ζωγράφο βράδυ από το σπίτι του και τον οδήγησαν σε αυτό το γραφείο. Του ζήτησαν να αποκαθηλώσει τον πίνακα και να τον πάρει. Ο Μάντι έβγαλε ένα ξυράφι από τη τσέπη του, έκοψε από τον πίνακα τον Τσου Ενλάι και τον έκαψε μπροστά τους. Έμεινε όμως στον σχισμένο πίνακα ένα κομμάτι από τον ώμο και το μαοϊκό χιτώνιο του Τσου Ενλάι.

Συνολικά η συλλογή αποτελείται από 180 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μολυβένιες φιγούρες ηγετών της εποχής, προτομές, παράσημα, πορτρέτα και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα, πολλά από τα οποία κρύβουν επίσης μοναδικές ιστορίες.

Για την αρχή μιας δράσης που έχει στόχο τη διοργάνωση, στη συνέχεια, δημοπρασιών έργων τέχνης μίλησε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΜΜΣΤ, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ ενώ ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών Σταύρος Μυρωνίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Μουσείο θα μπορέσει να γίνει «πόλος έλξης για ανθρώπους από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν, μέσω δημοπρασιών, την “αφρόκρεμα” της σύγχρονης τέχνης».

Διευκρίνισε δε ότι το 10% από την πώληση της συλλογής θα διατεθεί στο ΜΜΣΤ και στα εγκαίνια της έκθεσης πέντε αντικείμενα της συλλογής θα δημοπρατηθούν και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για να ενισχυθεί η δραστηριότητα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Σημειώνεται ότι η συλλογή έχει γίνει και αντικείμενο λογοτεχνικής πλοκής στο βιβλίο του Βασίλη Κωνσταντίνου Πωλείται/For Sale (εκδόσεις βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ) το οποίο θα παρουσιαστεί στις 11 Ιουνίου.