Η βιβλιογραφία που αφορά στο Άγιο Όρος είναι, όπως κανείς θα περίμενε, μια βιβλιογραφία που προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από άντρες. Ωστόσο, υπήρξαν γυναίκες που για μεγάλο διάστημα βρίσκονταν σε αλληλεπίδραση με το Άγιο Όρος οπτικά και φαντασιακά με τη διαμεσολάβηση αντικειμένων και ανθρώπων, εικόνων και λέξεων.

Σε αναφορές για το Άγιο Όρος που συντάχθηκαν από γυναίκες προερχόμενες από τη Δύση, οι οποίες είτε ταξίδεψαν γύρω από τη χερσόνησο του Άθω είτε έζησαν κοντά στο Άγιον Όρος και μάλιστα σε μία εποχή πρωτοφανούς τεχνολογικής αλλαγής και κινητικότητας στη δυτική Ευρώπη, θα επικεντρωθεί η Veronica della Dora σε ομιλία της που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα).

«Πώς αυτές οι γυναίκες εξέλαβαν το Άγιο Όρος και πώς το περιέγραψαν; Με ποιον τρόπο οι αναφορές τους διαφέρουν από τις αντίστοιχες των αντρών της ίδιας εποχής; Και πώς ακόμα και αυτές διαφέρουν μεταξύ τους;» αναρωτιέται η Veronica della Dora.

Προχωρώντας πέρα από τον κοινό τόπο ότι το Άγιο Όρος είναι ένα μέρος από το οποίο οι γυναίκες είναι αποκλεισμένες, η ομιλία αυτή θα διερευνήσει τους διαφορετικούς τύπους αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις γυναίκες της Δύσης και το Άγιο Όρος: από την οπτική και αισθητική προσέγγιση των Αμερικανίδων συγγραφέων Edith Wharton και Isabelle Anderson, καθώς και άλλων εύπορων κυριών που ατένιζαν τη χερσόνησο του Άθω από τα γιοτ τους, μέχρι τη συναισθηματική εμπλοκή της Joice Nankivell Loch, μιας Αυστραλής ηρωίδας του πολέμου που διέμεινε στον πύργο της Ουρανούπολης με το σύζυγό της από το 1927 έως το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και από το τέλος του πολέμου έως το θάνατό της το 1982. Και ενώ για την Wharton ο Άθως παρέμεινε ένα γραφικό τοπίο, ένα απόμακρο όραμα, για την Joice ήταν ένα μέρος που ξεπέρασε τα φυσικά του όρια και αγκάλιασε την προσωπική της καθημερινή ζωή. Η αυτοβιογραφία της θέτει προβληματισμούς για απλές δυαδικές ερμηνείες και μας καλεί να εξερευνήσουμε περισσότερο εκλεπτυσμένα μονοπάτια, διαμέσου των οποίων μέρη που κάποιος δεν μπορεί να επισκεφθεί υπερβαίνουν τα γεωγραφικά τους όρια και συχνά γίνονται πιο σημαντικά από μέρη στα οποία έχει κανείς φυσική πρόσβαση.

Η Veronica della Dora είναι καθηγήτρια Ανθρωπογεωγραφίας στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει Ph.D. στη Γεωγραφία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Los Angeles), και έως πρόσφατα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με το βαθμό του λέκτορα. Υπήρξε υπότροφος στο Dumbarton Oaks (Washington, DC), το Ερευνητικό Ινστιτούτο Getty (Los Angeles) και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν την ιστορική και πολιτισμική γεωγραφία, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπίο, τους χάρτες και τους ιερούς χώρους. Μεταξύ των δημοσιεύσεων της αναφέρουμε ενδεικτικά τα: Imagining Mount Athos: Visions of a Holy Place from Homer to World War II (University of Virginia Press, 2011, με υποψηφιότητα για το βραβείο Criticos το 2012), Landscape, Nature and the Sacred in Byzantium (Cambridge University Press, αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2016) και Mountain: Nature and Culture (Reaktion, αναμένεται να εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2016).

Η ομιλία έχει τίτλο «Βλέμματα εκ του μακρόθεν: Άγιον Όρος και γυναίκες της Δύσεως, 1880-1980», θα γίνει στα ελληνικά και διοργανώνεται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Για να την παρακολουθήσετε ζωντανά, πατήστε εδώ.