Δώδεκα προϊστορικές βραχογραφίες εντόπισαν αρχαιολόγοι σε σπήλαιο της ανατολικής Ισπανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου της Vilafranca. Η ανακοίνωση έγινε την περασμένη Τρίτη, ωστόσο οι τοπικές αρχές τηρούν σιγή ιχθύος ως προς την ακριβή τοποθεσία του σπηλαίου μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του χώρου.

Οι βραχογραφίες, που απεικονίζουν σκηνές κυνηγίου και χρονολογούνται πριν από 7.000 χρόνια περίπου, είναι το σημαντικότερο εύρημα αυτού του είδους στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν την έρευνά τους, ελπίζοντας να βρουν και άλλες απεικονίσεις.

Το ζήτημα της προστασίας των βραχογραφιών θεωρείται πρωταρχικής σημασίας στην Ισπανία, καθώς πριν από μόλις ένα μήνα μια βραχογραφία ηλικίας 5.000 ετών, ενταγμένη στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, καταστράφηκε στην επαρχία Jaen, όταν άγνωστοι βάνδαλοι επιχείρησαν να την αποσπάσουν.

Κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας υπάρχουν εκατοντάδες θέσεις όπου έχουν βρεθεί προϊστορικές βραχογραφίες. Σύμφωνα με την Unesco, αυτές οι θέσεις συγκροτούν το μεγαλύτερο σχετικό σύνολο στην Ευρώπη.