Αντιδράσεις στους επιστημονικούς κύκλους προκαλεί το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά για το κοινό το διάσημο για τις βραχογραφίες του σπηλαίου της Αλταμίρα, στην Ισπανία.

Το σπήλαιο παραμένει κλειστό από το 2002, μετά από σύσταση εμπειρογνωμόνων που είχαν παρατηρήσει ζημιά στις βραχογραφίες από βακτήρια τα οποία μετέφεραν οι επισκέπτες. Σήμερα όμως οι ισπανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξανά το σπήλαιο, που συγκαταλέγεται στους προστατευόμενους από την UNESCO χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στην προοπτική αυτή απάντησε με άρθρο της η Κάρμεν Ντραλ, εκδότρια του εβδομαδιαίου επιστημονικού εντύπου “Chemical & Engineering News”. Η κα Ντραλ εκφράζει την αρνητική της στάση στην προοπτική του να καταστεί το σπήλαιο επισκέψιμο, τονίζοντας ότι το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή των επισκεπτών, ο ιδρώτας, ακόμη και τα βήματά τους μπορούν να αποβούν μοιραία για τις βραχογραφίες που κατέδειξαν το νοητικό επίπεδο των πρωτόγονων ανθρώπων αλλά και ενέπνευσαν σύγχρονους καλλιτέχνες (όπως τον Πικάσο). Τέλος σχολιάζει την επιστημονική αντίδραση στην προοπτική περιορισμένη επαναλειτουργία του σπηλαίου ως τόπου επίσκεψης αλλά και τρόπους περιορισμού της ζημιάς στις βραχογραφίες.