Τη μνήμη της αρχαιολόγου Πολυξένης Μπούγια, που έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιουνίου 2013, θα τιμήσουν τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 (17.00-19.00) το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η Πολυξένη Μπούγια σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης και στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, από όπου και έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά της. Εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού, εργάστηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για το Πρόγραμμα Παλαιστίνης καθώς και στο Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Συμμετείχε σε συστηματικές ανασκαφές Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στη Νεμέα, την Αιγείρα, την Έφεσο, τη Σαμοθράκη και την Κρήτη και διενήργησε πολυάριθμες σωστικές ανασκαφές στην Κεντρική Ελλάδα. Με την ιδιότητα της αρχαιολόγου πεδίου, νομισματολόγου και επιγραφικού, αρθρογράφησε για τους θεσμούς, τη νομισματοκοπία, την κεραμική, την αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της Κεντρικής Ελλάδας. Από το 2003 υπηρέτησε σε Μουσεία (αρχικά στο Νομισματικό και, στη συνέχεια, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και συμμετείχε στη διοργάνωση επανεκθέσεων και περιοδικών αρχαιολογικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε δράσεις ανάδειξης και προβολής της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για την Πολυξένη Μπούγια θα μιλήσουν οι: Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη (Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Αικατερίνη Ρωμιοπούλου (Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων), Ευθαλία Μπαρμπάτη-Βάρτσου (Πρόεδρος της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Γεώργιος Κακαβάς (Αναπληρωτής Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου) Ιωάννης Μεϊμάρης (Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών), Αγγελική Πετροπούλου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου), Γιόρκα Νικολάου (Ιστορικός-Νομισματολόγος, Νομισματικό Μουσείο), Αικατερίνη Σταμούδη (Αρχαιολόγος, Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και η αδελφή της Ειρήνη Μπούγια.