Διάλεξη του καθηγητή και εξειδικευμένου στην ανάλυση έργων τέχνης του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μaurizio Seracini, διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18.00. Η διάλεξη με τίτλο «Ένα μέλλον για το παρελθόν: Επιστήμη και Τεχνολογία για την Προστασία και Διατήρηση της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς» πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση «Λεονάρντο ντα Βίντσι: O Άνθρωπος, O Εφευρέτης, H Ιδιοφυία» που έχουν μέχρι στιγμής επισκεφθεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ο καθηγητής Μaurizio Seracini είναι πρωτοπόρος στη χρήση πολυφασματικών συστημάτων απεικόνισης και αναλυτικών τεχνολογιών σε έργα τέχνης και εγκαταστάσεις. Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του EDITECH (Electronics, Diagnostics and Technology), του πρώτου κέντρου ταυτοποίησης έργων τέχνης στην Ιταλία από το 1977, έχει μελετήσει πάνω από 3.000 έργα τέχνης και ιστορικά κτίρια, από τον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι και την «Αλληγορία της Άνοιξης» του Μποτιτσέλι μέχρι τη «Μέδουσα» του Καραβάτζιο. Ο Seracini χρησιμοποιεί πρωτοπόρες τεχνικές όπως υπέρυθρες ακτίνες, θερμογραφία και λέιζερ, για τις εργασίες συντήρησης έργων τέχνης και μνημείων αλλά και για την αναζήτηση χαμένων αριστουργημάτων.

Η πιο γνωστή έρευνα του Seracini είναι η αναζήτηση του χαμένου πίνακα του Da Vinci, «Η μάχη του Anghiari», έργο τρεις φορές μεγαλύτερο από τον «Μυστικό Δείπνο». Ως διευθυντής του CISA3 (Center of Interdisciplinary Science for Art, Architecture and Archaeology), του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, πραγματοποιεί με την ομάδα του έρευνες από το 1970, για να ανακαλύψουν αυτό το χαμένο αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Όπως ισχυρίζεται ο Seracini, βάσει στοιχείων χρώματος που συνέλεξαν από τους τοίχους του Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας στην επιβλητική Αίθουσα των Πεντακοσίων, το χαμένο έργο του ντα Βίντσι βρίσκεται στο σημείο εκείνο όπου είναι ζωγραφισμένη η τοιχογραφία «Μάχη του Marciano», του διάσημου κατά το 15ο αιώνα ζωγράφου και αρχιτέκτονα Τζόρτζιο Βαζάρι. Όταν η αίθουσα του δημαρχείου ανακατασκευάστηκε το 1563, ο Βαζάρι κάλυψε τους τοίχους με τοιχογραφίες που απεικόνιζαν τις στρατιωτικές νίκες των Μεδίκων, που είχαν επιστρέψει στην εξουσία και ο πίνακας του Λεονάρντο ξεχάστηκε. Όμως, το 1975, καθώς ο Seracini μελετούσε μία από τις σκηνές της μάχης, παρατήρησε μια μικρή σημαία με δύο λέξεις, «Cerca Τrova» (Ψάξε, Βρες) και ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες.

Τα εργαλεία και οι πρωτοποριακές τεχνικές που εφαρμόζει ο Seracini κατά την έρευνα αυτή ενισχύουν τη φήμη του ως «εξειδικευμένου αναλυτή» έργων τέχνης. Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο ήρωας Robert Langdon στα βιβλία του Dan Brown, The Da Vinci Code, Angels and Demons και Inferno, βασίζεται στον Μaurizio Seracini και το έργο του.

Στην Αθήνα, ο διάσημος καθηγητής θα παρουσιάσει πώς με τη βοήθεια επιστημονικών εργαλείων και της τεχνολογίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να συντηρήσουμε στο πέρασμα του χρόνου μεγάλα έργα τέχνης. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει: «Όσο διάγουμε τη ζωή μας με περιέργεια και πάθος, υπάρχει λίγος… Leonardo μέσα σε όλους μας».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» (Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Αίθουσα Ιφιγένεια). Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: www.hellenic-cosmos.gr