Εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την έναρξη του Μινωικού Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014, και ώρα 18.30, στην Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).

Στην εκδήλωση θα προεδρεύσει η Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Βασίλειος Χ. Πετράκος, ο Erik Hallager και η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Gerald Cadogan με τίτλο «Myrtos-Pyrgos: Minoan monuments and memories by the Libyan sea» («Μύρτος-Πύργος: Μινωικά μνημεία και αναμνήσεις δίπλα στο Λιβυκό Πέλαγος»).

Στην ομιλία του ο Gerald Cadogan θα συνοψίσει την πρόοδο της μέλετης για τη δημοσίευση των ανασκαφών του μακρόβιου οικισμού του Μύρτου-Πύργου στη νότια ακτή της Κρήτης, δίπλα στο Λιβυκό Πέλαγος, και στα δυτικά της Ιεράπετρας. Θα αναδείξει, επίσης, τη συμβολή του Πύργου στην αρχαιολογική συζήτηση για την Εποχή του Χαλκού στην Κρήτη.

Όπως αναφέρεται στην περίληψη της ομιλίας: «Τέσσερα κύρια θέματα επανέρχονται στις πέντε, τώρα, διαπιστωμένες περιόδους του προϊστορικού οικισμού: οι ταφικές πρακτικές κατά τη μακρά χρήση του τάφου-οικίας που βρίσκεται στην άκρη του οικισμού· η άμυνα αλλά και οι καταστροφές της εγκατάστασης από φωτιά· ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι λειτουργίες των δύο κεντρικών κτιρίων και των αυλών, καθώς και η παροχή και διαχείριση του νερού· οι περιφερειακοί δεσμοί (και το ζήτημα του τύπου των σχέσεων του Πύργου με τα Μάλια στην Παλαιοανακτορική εποχή) σε έναν τόπο του οποίου οι διασυνδέσεις φαίνεται ότι άλλαξαν αρκετές φορές μέσα στους αιώνες, μάλλον εξαιτίας της θέσης του σε ένα φυσικό όριο (την κοιλάδα του ποταμού του Μύρτου).

»Η ιστορική ακολουθία της κατοίκησης στον οικισμό είναι η παρακάτω:

»Πύργος 0 (ΤΝ ΙV [ή II] και ΠΜ Ι) — αναγνωρίστηκε πρόσφατα μέσα από ελάχιστα όστρακα, τα οποία δίνουν λίγα στοιχεία για το οικιστικό πρότυπο των νέων εγκαταστάσεων της εποχής αυτής.

»Πύργος Ι (ΠΜ ΙΙ) — η ΠΜ ΙΙΑ και ΠΜ ΙΙΒ κατοίκηση στον οικισμό, ο οποίος θα ήταν πιο εκτεταμένος από εκείνον στον γειτονικό Μύρτο-Φούρνου Κορυφή. Καταστράφηκε από φωτιά.

»Πύργος ΙΙ (ΠΜ ΙΙΙ/ΜΜ ΙΑ-ΜΜ ΙΒ και, μάλλον, ΜΜ ΙΙΑ) — κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος, ίσως και της αυλής στην κορυφή του λόφου. Κεραμικά παράλληλα και σχέσεις με την κεντρική (πιθανώς βόρεια κεντρική) αλλά και με την ανατολική (συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής ανατολικής) Κρήτη.

»Πύργος ΙΙΙ (ΜΜ ΙΙΒ) — πιθανόν ένα κεντρικό κτίριο στην κορυφή. Κατασκευή των δύο δεξαμενών, του πύργου και των αμυντικών τειχών. Ισχυροί πολιτισμικοί δεσμοί με τα Μάλια. Καταστροφή από φωτιά, ίσως στο πλαίσιο πολιτικών ανακατατάξεων στην ανατολική Κρήτη.

»Πύργος ΙV (ΥΜ Ι) — μετά από πιθανή εγκατάλειψη στη ΜΜ ΙΙΙ, επανεγκατάσταση που περιλαμβάνει την κατασκευή του λεγόμενου Country House, που έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την Κνωσό. Τελική φάση χρήσης του τάφου. Καταστροφή από φωτιά, προφανώς από ανθρώπινη δράση.

»Θα παρουσιαστεί επίσης η περίοδος Πύργος V (Ελληνιστική), που είναι συναφής με το θέμα του σεμιναρίου λόγω της εγκατάστασης στα ερείπια του Country House ενός συνοριακού ιερού της Ιεράπυτνας, αφιερωμένου στον Ερμή και την Αφροδίτη».

Το Μινωικό Σεμινάριο φιλοξενείται από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και οργανώνεται από τους Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, Λευτέρη Πλάτωνα και Γιάννη Παπαδάτο, με τον Colin MacDonald ως γραμματέα.