Ξεναγήσεις ενηλίκων με δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται στην περιοδική έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως» από τους αρχαιολόγους του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 20 χρόνων από την πρώτη φορά που το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και τιμά τη Θεσσαλονίκη ως γενέτειρα πόλη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Μέσα από την πρωτότυπη αυτή περιοδική έκθεση αναδεικνύεται η καθοριστική συμβολή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κωνσταντίνου-Κυρίλλου και Μεθοδίου στην επινόηση της σλαβικής γραφής και την καθιέρωση του τρίτου επίσημου αλφαβήτου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κυριλλικού αλφαβήτου, καθώς και στη συνακόλουθη διάδοση του Χριστιανισμού στον κόσμο της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Το υλικό της έκθεσης «φωτίζει» τη μεσοβυζαντινή Θεσσαλονίκη και τον εν πολλοίς άγνωστο 9ο αιώνα, το πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο στην πόλη και την Κωνσταντινούπολη, τη διπλωματική, ιεραποστολική και εκπολιτιστική δράση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους Σλάβους της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και τον απόηχο του έργου τους.

Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό, η έκθεση εμπλουτίζεται από επιλεγμένο αυθεντικό υλικό με προέλευση τις Συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και της Συλλογής Γεωργίου Τσολοζίδη. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και προέρχεται από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες.

Ημέρες και ώρες ξεναγήσεων: Τετάρτη 10.00 και 11.00, Πέμπτη 11.00. Δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μιχαλοπούλου, καθημερινά 10.00-13.00, τηλ. 2313 306403. Διάρκεια έκθεσης: 31 Ιανουαρίου – 4 Μαΐου 2014.