«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» είναι ο τίτλος της έκθεσης που προετοιμάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στο πλαίσιο του εορτασμού του «Έτους El Greco», για την επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Η έκθεση επιδιώκει να ρίξει φως στο κοινωνικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον της Κρήτης του 16ου αιώνα, στο οποίο διαμορφώθηκε η προσωπικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου πριν την αναχώρησή του για τη Βενετία το 1567. Παράλληλα, επιχειρεί να εντάξει τον ίδιο και την πρώιμη καλλιτεχνική του παραγωγή στο περιβάλλον αυτό.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου 200 εκθέματα: αντικείμενα καθημερινής ζωής, θρησκευτικά και κοσμικά αντικείμενα, αρχειακές πηγές, χειρόγραφα και έντυπα, εικόνες και πίνακες Κρητών και Ιταλών ζωγράφων του 16ου αιώνα. Τα αντικείμενα προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου αλλά κυρίως από συλλογές και μουσεία της Ελλάδας, Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μητροπόλεις, εκκλησίες και μοναστήρια, ενώ σημαντικά έργα θα έρθουν επίσης από την Ιταλία, την Αυστρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πολλά από τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά.

Εκτός από την έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η οποία θα διαρκέσει από τις 19 Νοεμβρίου του 2014 έως και τον Μάρτιο του 2015, εκθέσεις για το «Έτος El Greco» θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου εντάσσεται στον άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.