Ύστερα από προσπάθειες που άρχισαν το 2009 και αφού ξεπεράστηκαν όλες οι διαδικασίες που η νομοθεσία απαιτεί, η περιοχή των Ταμπακαριών στα Χανιά κηρύχτηκε ως διατηρητέο μνημείο.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Ξυνίδης, η σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία ορίζονται τα κτίρια που χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

«Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο, αφενός για τη διάσωση της ιστορικής αυτής συνοικίας της πόλης και αφετέρου για την αναβάθμιση και την ανάδειξή της», δήλωσε ο κ. Ξυνίδης επισημαίνοντας πως «τώρα πλέον οι ιδιοκτήτες των κτιρίων μπορούν να προχωρήσουν σε επιδιορθώσεις και ανακατασκευές στα κελύφη των κτιρίων».

Παράλληλα, μπορεί ο δήμος να προχωρήσει και σε ενέργειες αναβάθμισης της συνοικίας αυτής που «αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του τόπου από τα τέλη του 19ου αιώνα, το οποίο περιλαμβάνει ζωντανές μνήμες του ανθρώπινου μόχθου».

Με βάση την απόφαση του υπουργείου χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα είκοσι έξι κτίρια, καθώς και τα παραρτήματά τους στον παράλιο περιβάλλοντα χώρο στον οποίο είναι ενταγμένα και σχετίζονται με τη λειτουργία της χρήσης βυρσοδεψείου, που βρίσκονται στην περιοχή Ταμπακαριά Χαλέπας του δήμου Χανίων.

Ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα κελύφη των αρχικών κτιρίων. Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτίρια απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή τόσο των επιμέρους αρχιτεκτονικών ή καλλιτεχνικών και διακοσμητικών στοιχείων τους, όσο και των κτιρίων συνολικά.

Μη εναρμονιζόμενες προσθήκες, προσκτίσματα ή στοιχεία του κτιρίου αφαιρούνται μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Κατασκευές οι οποίες αποτελούν τμήματα των χαρακτηριζόμενων ως διατηρητέων κτιρίων και οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως αυθαίρετες, σύμφωνα με τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, δεν είναι διατηρητέες. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση του φέροντα οργανισμού στο εσωτερικό του κτιρίου καθώς και επεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του κτιρίου και δεν θίγονται τα διατηρητέα στοιχεία του, καθώς και η επισκευή των εξωτερικών όψεων με γνώμονα τη διατήρηση της σημερινής εικόνας εκάστου.

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτίρια και στα παραρτήματά τους. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση επιγραφών μικρών διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου. Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτίρια και στα παραρτήματά τους επιτρέπονται οι χρήσεις κατοικίας, γραφείων, τουριστικών καταλυμάτων, πολιτιστικών χώρων, καθώς και εστιατορίων ή χώρων αναψυχής.

Τα Ταμπακαριά είναι ένα βιομηχανικό συγκρότημα της πόλης των Χανίων αποτελούμενο από βυρσοδεψεία. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η επεξεργασία του δέρματος ως οργανωμένη δραστηριότητα αναπτύχθηκε από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) ωστόσο είχαν δημιουργηθεί από το 1830. Η επιλογή του χώρου έγινε καθώς βρισκόταν κοντά στη θάλασσα και σε κοντινή απόσταση από το εμπορικό κέντρο των Χανίων. Σήμερα τα περισσότερα βυρσοδεψεία έχουν εγκαταλειφθεί και λειτουργούν μόνο τέσσερα.

Τα περισσότερα από τα κτίρια έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και η απόφαση να κηρυχτεί η περιοχή διατηρητέο μνημείο ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμισή της. Στην τεχνική έκθεση χαρακτηρίζονται ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σύνολο της πόλης.