Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την ανάπλαση και ανάδειξη της Δυτικής Τάφρου στην παλιά πόλη των Χανίων, μέσα από μια σειρά έργων η μελέτη των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι διαδικασίες και ο τρόπος εκτέλεσης των έργων βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο δημαρχείο με συμμετοχή της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένης Παπαδοπούλου, του δημάρχου Τάσου Βάμβουκα και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου και της υπηρεσίας αρχαιοτήτων. Όπως δήλωσε η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελένη Παπαδοπούλου, «η αποκατάσταση και ανάδειξη της Δυτικής Τάφρου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Οι επεμβάσεις αφορούν το βόρειο τμήμα της Δυτικής Τάφρου, σε έκταση 21 στρεμμάτων».

Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο των εργασιών θα δημιουργηθούν διαδρομές, θα γίνει φύτευση, θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα και καθιστικά. Στο σημείο θα τοποθετηθούν και ενημερωτικές πινακίδες. Όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη, πριν από τις εργασίες αποκατάστασης θα προηγηθούν εργασίες από συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων για τοποθέτηση αγωγών όμβριων υδάτων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων έκανε γνωστό ότι με βάση οδηγίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γίνονται οι τελικές τροποποιήσεις της μελέτης για την αποκατάσταση του Επιπρομαχώνα Αγίου Δημητρίου. «Ο στόχος είναι εντός του Σεπτεμβρίου η τροποποιημένη μελέτη να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την έγκρισή της ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί και αίτημα για τη χρηματοδότησή της», επεσήμανε η κα Παπαδοπούλου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι «η ανάδειξη της παλιάς πόλης αποτελεί κοινό στόχο δήμου και αρχαιολογίας και για το λόγο αυτό υπάρχει μια καλή συνεργασία με άριστα αποτελέσματα». Ο δήμαρχος Χανίων έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την παλιά πόλη στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για την ανάπλαση της οδού Χάληδων, ενώ θα προχωρήσει μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου και η κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα των ενετικών οχυρώσεων της παλιάς πόλης.