«Η “Βόρεια αυλή” στο ναό των Λεόντων στην Πέτρα» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο λέκτορας του ΕΚΠΑ Χρύσανθος Κανελλόπουλος την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, στις 18:30, στο πλαίσιο σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος: «…Η πρόσοψη της “Βόρειας Αυλής” στην Πέτρα προδίδει ότι η αρχιτεκτονική πολυώροφων προσόψεων δεν αποτελεί θέμα έξαλλων φαντασιώσεων στις τοιχογραφίες της Πομπηίας και στους λαξευμένους στο μέτωπο του βράχου τάφους της Πέτρας, αλλά εμπνέεται από πραγματικές συνθέσεις της ελεύθερης αρχιτεκτονικής».

Στη διάρκεια της διάλεξης θα γίνει αναφορά στην δραστηριότητα Αλεξανδρινών εργαστηρίων στην Πομπηία κα την Πέτρα, ενώ παράλληλα θα εξεταστεί το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο της Αλεξάνδρειας, η «αρχιτεκτονική πρόσοψης», ο εξελληνισμός της Ανατολής, τα Πτολεμαϊκά πρότυπα και ο ρόλος των μικρών θόλων που κοσμούν τα ψηλότερα επίπεδα των συνθέσεων. Θα γίνει επίσης επισκόπηση της ταφικής και της ελεύθερης αρχιτεκτονικής της Πέτρας και ειδικότερα του «Ναού των Φτερωτών Λεόντων» σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ (Αμφιθέατρο 8), Πατησίων 42, Αθήνα.