Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Καβάλα
Όλες οι φωτογραφίες
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ).
- +
από Archaeology Newsroom

Προχωρά η υποψηφιότητα των Φιλίππων για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Στόχος είναι να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο

Η πορεία ολοκλήρωσης του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO εξετάστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ανοίγοντας τη συνάντηση της ομάδας εργασίας, υπογράμμισε πως ο Δήμος Καβάλας όλο αυτό το διάστημα κατέβαλε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο φάκελος υποψηφιότητας των Φιλίππων που ουσιαστικά αποτελεί και εθνική υποψηφιότητα της Ελλάδας προς την UNESCO.

Τόνισε δε πως στόχος είναι ο φάκελος να ολοκληρωθεί στο σύνολό του μέσα στο καλοκαίρι ώστε, τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Πολιτισμού να τον καταθέσει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και τον Φεβρουάριο του 2015 να γίνει η αξιολόγησή του από τον διεθνή οργανισμό.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια αναδρομή των μέχρι σήμερα εργασιών που επιτελέστηκαν σε όλα τα επίπεδα και συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Η επόμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στον Μάρτιο ώστε στη συνέχεια ο φάκελος να παραδοθεί στο αρμόδιο υπουργείο.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ αποτελεί την περιοχή όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Β. Λωλίδης).