Τη δική της ιδιαίτερη ματιά στον κόσμο των αρχαίων Ελλήνων, μέσα από την αποτύπωση των γλυπτών του Παρθενώνα σε 35 σκίτσα, παρουσιάζει η Αμερικανίδα αρχαιολόγος και καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Fairfield, Katherine A. Schwab, στην έκθεσή της με τίτλο: «Με τη ματιά ενός αρχαιολόγου: Τα σχέδια του Παρθενώνα της Katherine A. Schwab».

Μελετώντας από τη δεκαετία του 1990 τα γλυπτά του Παρθενώνα, στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνάς της και με έμφαση στα γλυπτά της ανατολικής και της βόρειας μετόπης του μνημείου, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τη διάβρωση, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης ξεκίνησε το 2005 να σχεδιάζει μορφές και λεπτομέρειες από τα γλυπτά αυτά, σε σχέδια που αντανακλούν την προσωπική της ανακάλυψη όσον αφορά την αρχική πρόθεση του καλλιτέχνη. «Με τον τρόπο αυτό, δίδεται η ευκαιρία στον θεατή να δει ένα φημισμένο μνημείο υπό νέο πρίσμα και ταυτόχρονα δημιουργείται ένας δεσμός με τον χώρο και τον χρόνο πριν από 2500 χρόνια», δήλωσε η δημιουργός.

Όσον αφορά την τεχνοτροπία της, η Katherine A. Schwab ανέφερε ότι χρησιμοποιεί καφέ και γκρι ανθρακί μαλακό μολύβι για το φόντο, «ώστε να αναδειχθούν οι μορφές σαν να αναδύονται από έναν φαντασιακό χώρο», όπως είπε.

Η έκθεση αποτελείται από 14 σχέδια από την ανατολική μετόπη, 12 σχέδια από τη διασωθείσα από τη βόρεια μετόπη «Άλωση της Τροίας» και 9 σχέδια ολοκληρωμένων μορφών από τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, τα οποία η κα Schwab φιλοτέχνησε κατά τις επισκέψεις της στην Ακρόπολη.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, από τον γενικό πρόξενο Γιώργο Ηλιόπουλο, παρουσία του προέδρου του Πανεπιστημίου Fairfield, Jeffrey P. von Arx S.J., της διευθύντριας του Μουσείου Τέχνης Bellarmine του ίδιου Πανεπιστημίου, κας Jill Deupi, αρκετών ακαδημαϊκών και στελεχών ελληνοαμερικανικών φορέων. Θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στις ΗΠΑ μέχρι το 2017, στην Ουάσιγκτον και στις πολιτείες Γεωργία, Νεμπράσκα, Καλιφόρνια, Όρεγκον και Τενεσί.