Tην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στην πώληση εκκλησιαστικών εικόνων και άλλων αντικειμένων μεγάλης θρησκευτικής, συλλεκτικής και χρηματικής αξίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ανακοίνωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.

Συνελήφθησαν πέντε μέλη της ομάδας, τέσσερις Έλληνες κι ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας ιερέας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης-συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της απόπειρας πώλησης αντικειμένων που εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας σε απόπειρα πώλησης αντικειμένων που εμπίπτουν στον παραπάνω νόμο, των διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικός, προσποιούμενος τον «υποψήφιο αγοραστή», επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας και συμφώνησαν την αγοραπωλησία δύο εικόνων, ενός Πεντηκοσταρίου και ενός φωτοστεφάνου αντί του χρηματικού ποσού των 60.000 ευρώ.

Μετά από πολυήμερες επικοινωνίες και αφού οι δράστες άλλαξαν το σημείο συνάντησης με τον «ενδιαφερόμενο αγοραστή», λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο μέτρα ασφάλειας για να μην αποκαλυφθεί η δράση τους, καθορίστηκε το τελικό ραντεβού σε καφετέρια, περιφερειακά της πόλης της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, όταν οι δράστες μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, οι αστυνομικοί επενέβησαν άμεσα και τους συνέλαβαν.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παραπάνω όχημα, το οποίο κατασχέθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα, τα οποία, σύμφωνα με εκτίμηση της αρμόδιας αρχαιολόγου της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων: μία ξύλινη εικόνα ορθογώνιου τύπου, απεικονίζουσα την Αγία Παρασκευή, μία ξύλινη εικόνα ορθογωνίου τύπου, απεικονίζουσα τον Ιησού κατά το μισό ένθρονο, κρατώντας τη γη σε σφαίρα, ένα βιβλίο «Πεντηκοστάριο» με ξύλινη επένδυση και δερμάτινη στάχωση, χρονολογίας 1765 μ.Χ. και ένα ασημένιο φωτοστέφανο.

Μετά τη σύλληψη των δύο δραστών στο προκαθορισμένο ραντεβού, οι αστυνομικοί ενήργησαν άμεσα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εντόπισαν και συνέλαβαν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Στο πλαίσιο νομότυπων ερευνών που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: δύο ξύλινες εικόνες που απεικονίζουν η μία τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και η άλλη τον Άγιο Θωμά, ένας ξύλινος σταυρός με μεταλλική επένδυση και μεταλλική αλυσίδα, ένα μεταλλικό νόμισμα που απεικονίζει το Μ. Αλέξανδρο, ένα Ευαγγέλιο χρονολογίας 1866 μ.Χ., ένα παλαιό Ευχολόγιο, τέσσερις λειψανοθήκες Αγίων με λείψανα Αγίων, μία ξύλινη εικόνα παλαιού τύπου, που απεικονίζει την Άμπελο, μία ξύλινη εικόνα παλαιού τύπου, που απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, μία ασημένια πρόσοψη του Αγίου Γεωργίου (πουκάμισο εικόνας), ένα φυλακτό μέσα σε μεταλλική θήκη και πέντε ξύλινες εικόνες νεοτέρων χρόνων, από τις οποίες οι τέσσερις απεικονίζουν την Παναγία και η πέμπτη τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη.

Τα παραπάνω αντικείμενα, σύμφωνα με εκτίμηση της αρμόδιας αρχαιολόγου της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων, εκτός από επτά από τις κατασχεθείσες εικόνες, ενώ για το μεταλλικό νόμισμα συνεχίζεται η διερεύνηση της υπαγωγής του στη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Ο ιερέας κατά την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα σκαλιστό ξύλινο σταυρό με ασημένια επένδυση και υφασμάτινο κορδόνι τον οποίο φορούσε και για τον οποίο επίσης διερευνάται η υπαγωγή του στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων. Το σταυρό αυτό είχε αφαιρέσει από Ιερό Ναό στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, όπου υπήρξε εφημέριος.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δράσης τους και να διακριβωθεί σε ποιες περιπτώσεις κλοπών από Ιερές Μονές και Ναούς της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής αντιστοιχούν τα κατασχεθέντα αντικείμενα (εικόνες, ιερά σκεύη και λοιπά εκκλησιαστικά κειμήλια).