Τα αρχαία μνημεία που βρίσκονται στον λόφο του Φρουρίου της Λάρισας και έχουν διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να ενταχθούν αρμονικά μέσα στην καθημερινότητα της πόλης, γίνονται στόχοι βανδάλων και πολλές φορές έχουν την εικόνα σκουπιδότοπου.

Άντεξαν αιώνες στη φθορά του χρόνου και κάτω από δύσκολες συνθήκες και καταστροφές που βίωσε η πόλη, για να καταλήξουν σήμερα, μέσα σε μια υποτίθεται πιο ειρηνική και πολιτισμένη εποχή, να καταστρέφονται από ανθρώπινο χέρι.

Τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια που έχει γίνει τόσο από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, όσο και από τον Δήμο Λαρισαίων, να δημιουργήσουν «ζωντανές μνήμες» της πλούσιας ιστορίας της Λάρισας, φαίνεται ότι δεν εκτιμάται απ’ όλους το ίδιο.

Αντί σεβασμού και της πρέπουσας προσοχής, που θα πρέπει να δείχνει η κοινωνία απέναντι σε αυτά τα μοναδικά μνημεία, παρατηρούνται δυστυχώς φαινόμενα καταστροφικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα μάλιστα με την προϊσταμένη της 7η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, «άγνωστοι δράστες επί χρόνια και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιώντας ακόμη και διάφορα εργαλεία, καταστρέφουν τις αρχαιότητες που βρίσκονται στην πλατεία Αρ. Λαμπρούλη».

Το Μπεζεστένι, το παλαιοχριστιανικό λουτρό και ο βυζαντινός ναός (15ου αιώνα), έχουν δεχθεί μεγάλες φθορές από ανθρώπινο χέρι εκ των οποίων οι πιο ήπιες —αν θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε έτσι— καταστροφές αφορούν συνθήματα που έχουν γραφεί με ειδικά σπρέι, ενώ βανδαλισμοί που μαρτυρούν μεγάλη οργή και εσκεμμένη πράξη είναι αυτοί της αποκόλλησης μαρμάρων τάφων και λίθων τοίχων.

Όσο για τα σκουπίδια που πετούν μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους, κάνοντάς τους να φαίνονται σκουπιδότοποι, είναι καθημερινό φαινόμενο. Μπουκάλια, συσκευασίες τροφίμων, κουτιά αναψυκτικών, ακόμη και κουτιά ζαχαροπλαστείων, δίπλα στα βυζαντινά μνημεία δείχνουν αν μη τι άλλο την παιδεία μας.

«Σακούλα με σκουπίδια πέταξε άγνωστος μέσα στο Α’ Αρχαίο Θέατρο, και μάλιστα την ώρα που μέσα στον αρχαιολογικό χώρο δούλευε συνεργείο συντηρητών αρχαιοτήτων», μας ενημέρωσε αρχαιολόγος που βρισκόταν εκεί, παρουσιάζοντας περιστατικά που μαρτυρούν ότι η μάχη με τον χρόνο για την ανάδειξη του μνημείου είναι λιγότερο σκληρή από τη μάχη που πρέπει να δοθεί στην κοινωνία για να καταλάβει τη σημαντικότητά του.

Να σημειωθεί ότι η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας έχει επισημάνει επανειλημμένα στην Αστυνομία τα φαινόμενα βανδαλισμών στην πλατεία με σχετικά έγγραφά της και έχει ζητήσει συχνή αστυνόμευση της περιοχής, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν να καταστραφούν ανεπανόρθωτα τα αρχαία μνημεία στο χώρο αυτό.