Η αποκάλυψη ενός τάφου που καθώς φαίνεται φιλοξένησε επί χιλιετίες έναν άγνωστο μέχρι σήμερα φαραώ δημοσιοποιήθηκε από τον επικεφαλής του Υπουργείου Επικρατείας για τις Αρχαιότητες της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραήμ. Ο φαραώ ανήκε, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, στους «φαραώ της Αβύδου» που κυβέρνησαν την Αίγυπτο κατά την Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο (περ. 1700-1550  π.Χ.).

Οι ενδείξεις για τον άγνωστο φαραώ ήρθαν στο φως με την αποκάλυψη ενός τάφου από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια υπό τη διεύθυνση του δρα Τζόζεφ Βέγκνερ, στο Σοχάγκ, Ν. της Αβύδου. Ογκόλιθοι που χρονολογούνται στο Μέσο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκαν σε δεύτερη χρήση στην κατασκευή του τάφου, που σώζεται χωρίς τη στέγη του. Στο εσωτερικό του επιβιώνουν σε καλή κατάσταση τοιχογραφίες επαρχιακού εργαστηρίου, μέτριας καλλιτεχνικής αξίας.

Ανάμεσα στις επιγραφές όμως βρέθηκε βασιλική  δέλτος με το όνομα Σενέμπ-Κάυ, το οποίο πρώτη φορά συναντάται σε αυτή τη μορφή στην αιγυπτιολογική επιγραφική. Ανεπίσημες πληροφορίες θέλουν τον εν λόγω φαραώ να ταυτίζεται ίσως με κάποιον βασιλιά Σεμπ-Κάυ, στον οποίον ανήκε ράβδος που βρέθηκε στην Άβυδο, με επιγραφή όπου το όνομα είχε αποδοθεί λανθασμένα.

Στο εσωτερικό του τάφου βρέθηκαν κανωπικά αγγεία και ξύλινη σαρκοφάγος με κατάλοιπα ανθρώπινου σκελετού εκτιμώμενου ύψους 1,85 μ. Φαίνεται, τέλος ότι ο τάφος είχε συληθεί στην αρχαιότητα, οπότε και οι ληστές είχαν αφαιρέσει την όποια νεκρική σκευή και είχαν τραβήξει το σώμα του βασιλιά, το οποίο και δεν διατήρησε κανένα σημάδι ταρίχευσης.

Σύμφωνα με τον Αϊμάν Νταμαράνι, Αιγύπτιο αρχαιολόγο που εργάστηκε ως επόπτης της αποστολής της Πενσυλβάνια, «ο τάφος βρίσκεται κοντά στον τάφο του Σομπεκχοτέπ», που αποκαλύφθηκε από την ίδια αποστολή. Πιστεύεται ότι ο Σενεμπ-Κάυ ανήκε στην λεγόμενη δυναστεία «της Αβύδου», μια οικογένεια ηγεμόνων που σύμφωνα με τον αιγυπτιολόγο Κ. Σ. Μπ. Ράιχολτ, κυβέρνησαν  την ευρύτερη περιοχή της Αβύδου, γύρω στα μέσα του 17ου αι. π.Χ., την ίδια εποχή δηλαδή που η Β. Αίγυπτος ελεγχόταν από τους Υκσώς.

Ο δρ Βέγκνερ αναφέρει: «Η περίοδος βασιλείας του ηγεμόνα αυτού ήταν μυστηριώδης και δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες μέχρι την αποκάλυψη του τάφου. Επίσης, το μικρό μέγεθος του τάφου δείχνει την φθίνουσα οικονομία της εποχής».