Μια κεφαλή από ασβεστόλιθο που αποτελούσε κάποτε τμήμα κολοσσιαίου αγάλματος του Ραμσή Β΄μεταφέρθηκε από σημείο της πόλης Ακχμίμ, όπου είχε βρεθεί πριν από έξι χρόνια, σε αποθήκη αρχαιοτήτων στην πόλη Σοχάγκ μετά από ανησυχία των αρχών για την ασφάλειά της.

Το κεφάλι είχε βρεθεί στο εσωτερικό σύγχρονου κοιμητηρίου, σε μια έκταση όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα ναός του Ραμσή Β΄. Με σκοπό να καταστεί δυνατή η περαιτέρω έρευνα στο χώρο, που αμέσως κηρύχθηκε αρχαιολογικός, το νεκροταφείο μετατοπίστηκε με έξοδα του τότε Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Από τον Ιανουάριο του 2011 όμως, οπότε και η επανάσταση των Αιγυπτίων, οι εργασίες έχουν σταματήσει και η αφύλακτη σχεδόν θέση μετατράπηκε σε χωματερή και λεηλατείται συστηματικά.

«Η κατάσταση αυτή δεν διαρκεί πλέον», διαβεβαίωσε πρόσφατα ο Άντελ Χουσεΐν, επικεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ahram Online, το κεφάλι του αγάλματος και άλλα ευρήματα μετακινήθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων του Σοχάγκ για ασφάλεια. Όσο για τη θέση, φρουρείται πλέον από προσωπικό του Υπ. Επικρατείας για τις Αρχαιότητες, ώστε να αποφευχθεί η παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα.

Η Ακχμίμ (αρχ. Πανόπολη), ήταν η πρωτεύουσα του 9ου νομού της Αρχαίας Αιγύπτου και λατρευτικό κέντρο του θεού Μιν.