Στο παλαιό Κάιρο, στην περιοχή Margirgis (παράφραση του Αϊ Γιώργη στα αραβικά), βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου που ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ο ναός αποτελεί μεγάλο προσκύνημα τόσο για τους Έλληνες όσο και για τον χριστιανικό και μουσουλμανικό πληθυσμό της Αιγύπτου.

Πρόκειται για ροτόντα χτισμένη στις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορημένη από τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη. Η ροτόντα εδράζεται επάνω σε έναν εντυπωσιακά διατηρημένο τριώροφο ρωμαϊκό πύργο κυκλικής κάτοψης που χρονολογείται τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Για την «Αναστήλωση του Ιστορικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο και του υποκείμενου Ρωμαϊκού Πύργου» θα μιλήσουν την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 19:00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα) ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Πενέλης και ο δρ Γρηγόρης Πενέλης, Πολιτικός Μηχανικός.

Όπως αναφέρουν οι ομιλητές: «Το μνημείο παρουσίαζε σύνθετα προβλήματα, όπως ρηγματώσεις και καθιζήσεις που είχαν αντιμετωπιστεί αποσπασματικά παλαιότερα. Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους με αποκλειστική χορηγία της Μαρίνας και του Αθανάσιου Μαρτίνου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν στερέωση και αποκατάσταση του ρωμαϊκού πύργου και του νεώτερου ναού καθώς και των αγιογραφιών του Κωνσταντίνου Παρθένη».

Η ομιλία εντάσσεται στον κύκλο διαλέξεων που διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος θα συνεχιστεί έως τον Μάρτιο του 2014.