Πλήρη ωριμότητα έχει το έργο της ανάδειξης και αναστήλωσης της ιστορικής εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου της Γελάνθης και αναμένεται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σκέλους του ΕΣΠΑ προκειμένου να προταθεί για ένταξη και χρηματοδότηση.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά θρησκευτικά μνημεία του Δήμου Μουζακίου στο οποίο, κατά το παρελθόν, έχουν εκτελεστεί εργασίες συντήρησης από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που πλέον εδρεύει στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με τον κόμβο «Οδυσσεύς» του Υπουργείου Πολιτισμού, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Γελάνθη, που σύμφωνα με επιγραφή κτίστηκε το 1813, ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και δικιόνιο νάρθηκα-γυναικωνίτη στη δυτική πλευρά. Οι λιθόκτιστες αντηρίδες που παραλαμβάνουν τις ωθήσεις των τοίχων κυρίως κατά μήκος της βόρειας και της δυτικής εξωτερικής πλευράς του ναού, είναι μεταγενέστερης κατασκευής. ΒΔ του ναού βρίσκεται κωδωνοστάσιο του 1882.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος κάλυψης του ναού που παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με αυτήν του ναού του Αγίου Αθανασίου – Ρούμ Παλαμά (1811). Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 1843, που έγιναν από Σαμαριναίους ζωγράφους. Αξιόλογο είναι επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αι.