Kύκλο διαλέξεων με θέμα «Η ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου» διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κύκλος αυτός ξεκινά με τέσσερις διαλέξεις οι οποίες θα δοθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014 με στόχο την προβολή των ανασκαφικών δραστηριοτήτων, των αναστηλωτικών εργασιών, των έργων συντήρησης και έκθεσης των αρχαιολογικών αντικειμένων και των μνημείων της περιοχής.

Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013, η Gisèle Hadji-Minaglou, Αρχιτέκτων-Αρχαιολόγος, Ερευνήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας του Καΐρου (IFAO) θα μιλήσει με θέμα «Οι ανασκαφές στη Μονή του Απά Απολλώ στο Μπαουίτ (Bawit) στη Μέση Αίγυπτο από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας (IFAO) και το Μουσείο του Λούβρου».

Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, ο Γεώργιος Πενέλης, Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο Γρηγόρης Πενέλης, δρ Πολιτικός Μηχανικός θα μιλήσουν για την «Αναστήλωση του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο και του υποκείμενου Ρωμαϊκού Πύργου».

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, ο Κωνσταντίνος Πολίτης, Ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μιλήσει με θέμα «Παλαιοχριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Λωτ στην Ιορδανία, η αποκάλυψη, οι ανασκαφές και οι εργασίες συντήρησης».

Τέλος, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, ο Αλέξανδρος Τσάκος, δρ Αρχαιολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Μπέργκεν στη Νορβηγία, θα μιλήσει με θέμα «Ιεροί χώροι και Ιερά κείμενα της Χριστιανικής Νουβίας».

Η προοπτική των διαλέξεων αυτών είναι να συνεχιστούν και να εξελιχθούν σε θεσμό με ομιλητές επιστήμονες διεθνούς κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θέματα ιστορικού, αρχαιολογικού και μουσειολογικού ενδιαφέροντος.

Ώρα έναρξης των διαλέξεων: 19:00.