Με έκθεση σαράντα επιλεγμένων φωτογραφιών, που παρουσιάστηκε στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, γιορτάζει τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του το τμήμα Γεωλογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Σε ομιλία του, στο αρχαιολογικό μουσείο, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, επεσήμανε τη διαχρονική σχέση και τη συνεισφορά του τμήματος Γεωλογίας στην αρχαιολογική έρευνα, αναφερόμενος σε σειρά εργασιών από μέλη του τμήματος, που βοήθησαν την αρχαιολογική σκαπάνη και την ιστορική έρευνα, με γεωλογικές εργασίες.

«Ανακαλύψαμε, ας πούμε, ότι στα στενά των Θερμοπυλών στα ανατολικά δεν ήταν η θάλασσα, αλλά παρεμβαλλόταν έλος. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως ιδανικό φυσικό εμπόδιο το βαλτώδες αυτό σημείο για να δοθεί η ιστορική μάχη από τους τριακόσιους του Λεωνίδα», τόνισε ο κ. Τσόκας και συνέχισε: «Από τη μελέτη των πετρωμάτων ανακαλύφθηκε ότι από το λατομείο της Χασάμπαλης στη Θεσσαλία, που λειτουργούσε από τα αρχαία χρόνια, προέρχεται το υλικό με το οποίο κατασκευάστηκαν οι μεγάλοι πράσινοι κίονες σε τρία διαφορετικά μεγάλα μνημεία: στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης και στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας».

Ο κ. Τσόκας αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη βράβευση από το Βατικανό της καθηγήτριας Ε. Τσουκαλά, του εργαστηρίου Παλαιοντολογίας, που φιλοξενεί τους μεγαλύτερους προϊστορικούς χαυλιόδοντες στον κόσμο που βρέθηκαν στη Μηλιά Γρεβενών καθώς και το κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων.

Τέλος, σημείωσε την προσφορά του εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ του τμήματος Γεωλογίας στην εξήγηση διαφόρων γεωλογικών φαινομένων και σεισμών που αναφέρονται σε ιστορικές πηγές και τη σημερινή παρουσία του σεισμολογικού τηλεμετρικού δικτύου με σαράντα δικούς του σταθμούς και με τη δυνατότητα λήψης και επεξεργασίας σήματος από 127 συνολικά σταθμούς εντός και εκτός συνόρων για την καταγραφή των σεισμών, τις ηλεκτρικές τομογραφίες για την αποκάλυψη αρχαίων μνημείων, τον σταθμό μετεωρολογίας, αλλά και τη συμβολή των επιστημόνων του τμήματος στη σύγχρονη έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το τμήμα Γεωλογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ έχει αξιολογηθεί στην διεθνή κατάταξη αξιολόγησης QS World University Rankings στη 101η θέση μεταξύ 10.000 τμημάτων Γεωλογίας διαφόρων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, «διάκριση πολύ σημαντική για την επιστημονική προσφορά του τμήματος», τόνισε ο κ. Τσόκας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Σπυρίδων Παυλίδης.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έως τα τέλη του Ιανουαρίου 2014.