Ένα σημαντικό διεπιστημονικό επίτευγμα, όπου επιστήμες όπως η Αρχαιολογία, η Ιστορία, η Παλαιοανθρωπολογία, η Ιατρική, η Οδοντιατρική, η Βιολογία και η Παλαιοπαθολογία συνεργάζονται και καταθέτουν από κοινού ένα αδιαμφισβήτητο διεπιστημονικό αποτέλεσμα, παρουσιάζεται στην έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο μιας ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας. Πρόκειται για το ιστορικό της ανασκαφής και για τη διαδικασία ανάπλασης του προσώπου μιας νεαρής Αθηναίας του 5ου π.Χ. αιώνα. Το κρανίο του κοριτσιού αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο κα Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, σε ομαδική ταφή θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών, που ξέσπασε στην αυγή του Πελοποννησιακού πολέμου αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό και σκοτώνοντας, μεταξύ άλλων, τον στρατηγό Περικλή.

Ο κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, με ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, αφού ύστερα από επιστημονικές έρευνες σε τυχαία επιλεγμένα δόντια από τον κοινό τάφο αποκάλυψαν ότι η αιτία του λοιμού ήταν ο τυφοειδής πυρετός, εν συνεχεία προχώρησε στην ανάπλαση του κρανίου του κοριτσιού που ονομάστηκε Μύρτις.

Η Μύρτις ανακηρύχθηκε «Φίλος των στόχων της Χιλιετίας» από τον ΟΗΕ και «συμμετέχει» με τον μοναδικό της τρόπο στην παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια». Στη Μύρτιδα, αναγνωρίζουμε το πρόσωπο των παιδιών που χάνονται άδικα από αρρώστιες και από πολέμους καθώς και η ίδια υπήρξε αθώο θύμα του τυφοειδούς πυρετού που έπληξε την Αθήνα το 430 π.Χ., ύστερα από την πτώση της αθηναϊκής Δημοκρατίας και την τραγωδία του Πελοποννησιακού πολέμου.

Στο ταξίδι της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, η Μύρτις θα έχει συνοδοιπόρους τα παιδιά που οι γονείς τους αφιέρωσαν στον Ασκληπιό και υπηρέτησαν τον θεό μαθητεύοντας και αργότερα εξασκώντας την Ιατρική στο Ασκληπιείο Κιερίου.

H έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική προσφορά του ορθοδοντικού, επίκουρου καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, και του Πανεπιστημίου Αθηνών ύστερα από γόνιμη συνεργασία με το προσωπικό της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, θα φιλοξενήσει την έκθεση από το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2014. H έκθεση είναι προσαρμοσμένη για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής. Στη διάρκειά της προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων καθώς και εκπαιδευτικών δράσεων, για μαθητικές ομάδες, που θα ανακοινωθούν σύντομα.