Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το ζήτημα της ίδρυσης επώνυμης έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) Δαυίδ Σαλτιέλ, δεν αποκλείεται η έδρα να λειτουργήσει ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ο συντονισμός των δράσεων, ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η έδρα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου και του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Μίλτου Παπανικολάου με εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης – τον κ. Σαλτιέλ, τον αντιπρόεδρο της ΙΚΘ Λάζαρο Σεφιχά, τον γενικό διευθυντή Σαμουήλ Ιωσαφάτ και τον βοηθό του προέδρου Μωρίς Σαπόρτα.

Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης είναι χρέος του Πανεπιστημίου και μαζί με τον κ. Παπανικολάου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΙΚΘ ότι η απόφαση για ίδρυση της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών έχει ήδη εγκριθεί τόσο από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, όσο και από τη Σύγκλητο του ιδρύματος.

«Το Πανεπιστήμιο είναι όντως έτοιμο να εντάξει στο πρόγραμμά του και μια έδρα εβραϊκών σπουδών. Κάτι το οποίο σταμάτησε απότομα επί Μεταξά (σ.σ. στο ΑΠΘ υπήρχε Έδρα Εβραϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού, η οποία καταργήθηκε επί δικτατορίας Μεταξά) θα ξαναρχίσει να λειτουργεί και θα βοηθήσει και την πόλη και τη νεολαία που ενδιαφέρεται να μάθει εβραϊκά και την ιστορία των Εβραίων», σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ επισημαίνοντας πως υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν και τα σεφαραδίτικα στο πρόγραμμα.

Η βούληση του Πανεπιστημίου για την επαναλειτουργία, ουσιαστικά, της έδρας είναι εκπεφρασμένη, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, ενώ δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα για την ίδρυσή της, οπότε αυτό που απομένει είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση.

«Κατά πάσα πιθανότητα, τα πρώτα χρόνια η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα καλύψει αυτά τα έξοδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαλτιέλ και πρόσθεσε: «Η κοινότητα ταυτόχρονα θα πρέπει να στραφεί κι αυτή σε άλλους χώρους, εκτός, ώστε να βοηθηθεί σ’ αυτό το εγχείρημα. Θα αποταθούμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προκειμένου να βρούμε χρηματοδότες».

Εφόσον διευθετηθεί το θέμα της χρηματοδότησης, η έδρα θα μπορέσει να λειτουργήσει ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2014, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις σε ένα χρόνιο αίτημα της κοινότητας.