Στα τέλη του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη, μετά και την έγκριση της χρηματοδότησης ύψους 10 εκατ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Η ιστορία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει μια περίοπτη θέση στη διεθνή κοινότητα. Στόχος να αναδείξουμε την ιστορία της πόλης και να δημιουργηθεί εκτός από το μουσείο και ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα περνάει μηνύματα, θα διαμορφώνει μια αντιρατσιστική αντίληψη», δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες για τη χρηματοδότηση και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες και οι γεωλογικές μελέτες.

Ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, στην τοποθέτησή του προς τους δημοτικούς συμβούλους, υποστήριξε πως από τους 50.000 Εβραίους που ήταν στην πόλη «χάθηκε το 96%, έγιναν καπνός στους φούρνους του Άουσβιτς».

Ο κ. Σαλτιέλ χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» τη δημιουργία του μουσείου στην πόλη, υποστηρίζοντας πως «πρέπει να δημιουργηθεί εκεί όπου ξεκίνησε το ταξίδι του αφανισμού, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό».

Σύμφωνα με τις μελέτες, το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί σε χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τρία εκατ. ευρώ απαιτούνται για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού κέντρου.