Η αρχαιολογική οικογένεια της Ελλάδας και του κόσμου έχασε χθες έναν σπουδαίο επιστήμονα και δάσκαλο, τον ανασκαφέα του Δισπηλιού Γιώργο Χουρμουζιάδη.

Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο μελέτης την Προϊστορική Αρχαιολογία, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του απώτατου παρελθόντος του ελλαδικού χώρου.

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Νοεμβρίου του 1932 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μετά από τέσσερα χρόνια δραστηριότητας στη Μέση Εκπαίδευση (1961-1964), ορίστηκε Έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας το 1965. Η συμβολή του στην αρχαιολογία της περιοχής υπήρξε καθοριστική, τόσο ανασκαφικά, με την έρευνά του στον προϊστορικό οικισμό του Διμηνίου, όσο και μουσειολογικά, με την πρωτοποριακή εργασία του στο Μουσείο του Βόλου αργότερα (κατά το διάστημα 1977-1979).

Παράλληλα με την πρώιμη αρχαιολογική του δράση, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτορας το 1973. Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ το 1983 Κοσμήτορας. Το 1985, τέλος, εκλέχθηκε Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου.

Σταθμό στη ζωή του αλλά και στην ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας αποτέλεσε η έρευνα του λιμναίου νεολιθικού οικισμού του Δισπηλιού, μιας μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα θέσης, τόσο για το είδος της όσο και για τα κινητά ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του κορυφαίου αρχαιολόγου. Σε όλη τη διάρκεια της δράσης του καθηγητή Χουρμουζιάδη στο Δισπηλιό, διενεργήθηκαν εκεί ανασκαφές, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, με τη συμμετοχή νεότερων αρχαιολόγων στους οποίους ο μεγάλος δάσκαλος είχε μεταδώσει τη διάθεσή του για προσφορά.

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του μιλούν για έναν άνθρωπο με ευγενείς στόχους και ιδανικά, που κατάφερε να τους μυήσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στα μυστικά της αρχαιολογικής έρευνας. Πρωτοπόρος, εισηγητής καινοτόμων επιστημονικών προσεγγίσεων και εκφραστής της Νέας Αρχαιολογίας που στηριζόταν στην αναπροσαρμογή και αναδιατύπωση καθιερωμένων θεωρητικών σχημάτων, έδωσε το δικό του στίγμα στο ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής του και του τόπου μας.

Βαθιά πολιτικοποιημένος (εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004), ασχολήθηκε παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ιστορία (μεταξύ 1976-1978 ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt στη Χαϊδελβέργη για μετεκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία), τη μουσειολογία και τη θεωρητική αρχαιολογία. Συνέγραψε μεγάλο αριθμό βιβλίων, αρκετά από τα οποία αποτελούν εγχειρίδια για κάθε σύγχρονο αρχαιολόγο – ενδεικτικά αναφέρονται Το Νεολιθικό Διμήνι (1979), Τα Νεολιθικά Ειδώλια (1994), Ανασκαφής Εγκόλπιον (2006). Υπήρξε εκδότης των περιοδικών Ανθρωπολογικά (1978-1982), Γόρδων (1991-1995) και  Ανάσκαμμα (2008-2012).

Ο καθηγητής Χουρμουζιάδης ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 16.00, στο κοιμητήριο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια ζητά αντί στεφάνων να κατατεθούν τα χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.