Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου, Άνθρωπος ή βιολί;, εικονογράφηση: Χαρά Μαραντίδου, έκδ. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 2013, 72 σελ.

ISBN 978-960-471-061-4

Το βιβλίο Άνθρωπος ή βιολί; γράφτηκε για να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους με τα κυκλαδικά ειδώλια και τη σχέση τους με τη Μοντέρνα Τέχνη.

Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, την αφορμή έδωσαν οι ερωτήσεις και τα σχόλια που κάνουν συνήθως τα παιδιά όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά «τα μαρμάρινα αγαλματάκια».

Η «άλλη ματιά», οι σκέψεις δηλαδή και τα έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως ο Brancusi, ο Modigliani, ο Picasso και πολλοί άλλοι, που από τις αρχές του 20ού αιώνα εμπνεύστηκαν από την Κυκλαδική τέχνη, μας προσκαλούν να πλησιάσουμε κι εμείς με τη δική μας ματιά τα κυκλαδικά ειδώλια και να φανταστούμε μια γέφυρα ανάμεσα σε χιλιετίες.

Η σχέση ανάμεσα στα κυκλαδικά γλυπτά και τη Μοντέρνα Tέχνη δεν έχει πάψει να απασχολεί τους αρχαιολόγους και να σαγηνεύει τους ιστορικούς της τέχνης. «Αυτό που συνδέει τα μακρινά –χρονολογικά– κυκλαδικά ειδώλια με τις μοντέρνες και σύγχρονες προσεγγίσεις είναι το “αρχέτυπο”, το οποίο οι Κυκλαδίτες κατόρθωσαν, αβίαστα, να αναγάγουν σε σύμβολο», γράφει η Μαρία Δόγκα-Τόλη, Αρχαιολόγος-Επιμελήτρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στον πρόλογο του βιβλίου.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στεγάζει περισσότερα από 3.000 αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους της Κυκλαδικής, της Αρχαίας Ελληνικής και της Κυπριακής Τέχνης. Εκτός από την παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του, το Μουσείο διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.