«Πέρα από το κυνήγι των θησαυρών και τη γοητεία του Ιντιάνα Τζόουνς ποιος είναι ο ρόλος της αρχαιολογίας σήμερα; Μπορεί η γνώση του παρελθόντος να βοηθήσει στην κατανόηση του παρόντος και να φωτίσει το δρόμο στο μέλλον; Και αν αυτό ισχύει, πως μπορούν οι πολυεπίπεδες ανακαλύψεις και τα συμπεράσματα της συστηματικής επιστημονικής έρευνας να γίνουν κοινό κτήμα;»

Για όλα τα παραπάνω πρόκειται να μιλήσει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών (Βεργίνας) αρχαιολόγος δρ Αγγελική Κοτταρίδη. Η ομιλία της εντάσσεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης TEDx Academy 2013 με θέμα Discovery, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά παρουσιάσεων από διακεκριμένους επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Κοτταρίδη: «Απαλλαγμένη από την υποκειμενικότητα των εξιστορήσεων η μαρτυρία των μνημείων είναι ο πιο άμεσος τρόπος επαφής με το παρελθόν. Ανακαλύπτοντας, μελετώντας, ερμηνεύοντας και κατανοώντας τα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού η αρχαιολογία αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο μνήμης αλλά και κατανόησης της ανθρώπινης εξέλιξης.

»Οι ανακαλύψεις των Αιγών αποτελούν κορυφαίο δείγμα αυτής της διαδικασίας: Η αρχαιολογική σκαπάνη τεκμηριώνει την μετεξέλιξη των Μακεδόνων από συντηρητικό φύλο με αρχαϊκές δομές σε μοχλό αλλαγής της ιστορίας του κόσμου. Οι νέες ιδέες και τα ρεύματα που γεννήθηκαν στο περιβάλλον του Φιλίππου Β΄ άφησαν εδώ ανεκτίμητα σημάδια: Τα εκπληκτικά ρεαλιστικά πορτραίτα ορίζουν το πέρασμα από τον πολίτη-απρόσωπη μονάδα στο συγκεκριμένο άτομο που γίνεται πρόσωπο και παίρνει τη μοίρα στα χέρια του. Το αρχετυπικό ανάκτορο αποτυπώνει στο χώρο την ιδέα της ιδανικής πλατωνικής Πολιτείας, ενώ το μεγαλοφυές πάντρεμα του θεσμού της δημοκρατικής, αυτοδιοικούμενης, ορθολογικά σχεδιασμένης και οργανωμένης Πόλης με τον θεσμό της πεφωτισμένης Ηγεμονίας θα γίνει η βάση της οργάνωσης της ελληνιστικής Οικουμένης, της «ανοιχτής» κοινωνίας που είναι ο πρόδρομος του δικού μας κόσμου, την εκπληκτική πολυμορφία και την απαράμιλλη δυναμική της οποίας επιχειρούμε να παρουσιάσουμε –για πρώτη φορά συνολικά και συγκροτημένα- στο Διαδικτυακό μουσείο “Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη”, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Στην ΤEDx Academy 2013  μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο http://www.tedxacademy.com/en/application2013.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής για μεμονωμένες ομιλίες.