Νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση των προσπαθειών σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμβολή της ΕΕ θα ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ, με στόχο την υποστήριξη των εργασιών της δικοινοτικής «Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά».

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει σχέδια που προτείνονται από την Επιτροπή, στα οποία περιλαμβάνονται έργα συντήρησης και επείγοντα υποστηρικτικά μέτρα, ενισχύοντας την ενημερότητα γύρω από τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν από το πρόγραμμα συνεργασίας για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής χρηματοδοτείται υπό την ομπρέλα του προγράμματος στήριξης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας για το 2012 και αντιπροσωπεύει τη δεύτερη φάση ενός σχεδιασμού που ξεκίνησε το 2012.

«Τα επιτυχημένα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί καταδεικνύουν τι μπορούν να επιτύχουν οι δύο κοινότητες όταν εργάζονται μαζί», δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φίλε.

Πρόσθεσε δε ότι «είναι πολύ σημαντικό, οι δύο κοινότητες να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την προστασία της κοινής πολιτιστικής τους κληρονομιάς και επίσης, μέσω αυτού, να ανοίξουν τον δρόμο για συμφιλίωση και για επανένωση της Κύπρου».

Η αρμόδια για τον Πολιτισμό, επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου δήλωσε ότι «η Κύπρος είναι ένα νησί με έναν ασύγκριτο πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά πολλοί πολιτιστικοί χώροι έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση και απαιτούν άμεση δράση. Στηρίζω σθεναρά τις δικοινοτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν να διασφαλίσουν την κοινή μας κληρονομιά προς όφελος των μελλοντικών γενεών και για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης».