«Η αγορά αρχαίων στον Λίβανο από τη Συρία ανθεί για πολλές συμμορίες που εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας και ασφάλειας και την έλλειψη τάξης για να πλουτίσουν. Πολλοί, και από το καθεστώς  Άσαντ και αντικαθεστωτικοί, δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Κερδοφορούν από αυτόν σε βάρος του συριακού λαού. Ελπίζω να τελειώσει ο πόλεμος γιατί, εκτός από την ανθρωπιστική καταστροφή και διάλυση των οικονομικών και κοινωνικών υποδομών, δεν θα μείνει τίποτε από την ιστορία της Συρίας […]. Ένας αξιωματούχος του καθεστώτος Άσαντ, που τώρα υποδύεται τον αντικαθεστωτικό, προσεγγίζοντάς με μέσω Skype επιχείρησε να βρει αγοραστή στην ελληνική αγορά για ένα ζωόμορφο ειδώλιο, πιθανότατα των ελληνιστικών χρόνων».

Τα παραπάνω, ανάμεσα σε άλλα, εξιστόρησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, και τη δημοσιογράφο Ιωάννα Κλεφτογιάννη, ο Άρεφ Αλ Ομπέιντ, διδάκτορας πολιτικής επιστήμης, Σύρος στην καταγωγή και κάτοικος της χώρας μας από τη δεκαετία του 1990. Με τη σκέψη του στα όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα του, ο κ. Αλ Ομπέιντ υπογραμμίζει τα συνεχή πλήγματα που υφίσταται ο πολιτισμός καθώς, πέρα από τις απώλειες ανθρώπων, οι εχθροπραξίες έχουν ως απότοκο και τη συνεχή καταστροφή χιλιόχρονων μνημείων καθώς και το ανεξέλεγκτο ξεπούλημα κινητών αρχαιοτήτων μέσω εκτεταμένων αρχαιοκαπηλικών δικτύων που απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλο και περισσότερες χώρες εκτός Συρίας, πολλές φορές με απροκάλυπτο τρόπο.

Ο επίδοξος αρχαιοκάπηλος που ήρθε σε επαφή μαζί του είχε ήδη κάνει έρευνα αγοράς στην Τουρκία αλλά είχε ενημερωθεί ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη τιμή, εξηγεί ο κ. Αλ Ομπέιντ, συνεχίζοντας την ιστορία του. Το ίδιο άτομο μάλιστα “ξαναχτύπησε” αργότερα, στην προσπάθειά του να διακινήσει νομίσματα του 700 μ.Χ!

«Ξεκίνησαν και κλέβουν τις ελληνικές αρχαιότητες και θα συνεχίσουν να τις κλέβουν μέχρις ότου δεν απομείνει τίποτα. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στη Συρία. Δεν ζούμε μόνο μια ανθρωπιστική καταστροφή αλλά και μια καταστροφή του πολιτισμού μας», δηλώνει στην κ. Κλεφτογιάννη και ο Μότασεμ Τάκλα, Σύρος ειδικός στα ελληνοαραβικά χειρόγραφα, εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής, που επίσης ζει στη χώρα μας και μιλά άπταιστα τη γλώσσα μας. «Η Συρία, παρ’ ότι γεμάτη αρχαιοελληνικές αρχαιότητες, είναι μια χώρα-φορέας των πολιτισμών του κόσμου. Εκτός από αρχαία ελληνικά, έχει ρωμαϊκά, αιγυπτιακά, αραβικά ευρήματα. Όλοι οι πολιτισμοί πέρασαν και άφησαν το αποτύπωμά τους. Καταστρέφουν με μανία και τον χριστιανικό πολιτισμό. Κάνουν πλιάτσικο στις εκκλησίες τις οποίες βομβαρδίζουν μαζί με τα τζαμιά.Ο συριακός λαός είναι ο μοναδικός που έχει θησαυρίσει στοιχεία πολλών πολιτισμών. Και αυτό ξεριζώνεται», συνεχίζει ο κ. Τάκλα. Χριστιανός ο ίδιος, με καταγωγή από την πολύπαθη σήμερα Χομς, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στην πόλη του αλλά και στις αδιάκοπες καταστροφές που πραγματοποιούνται εκεί.

«Αν δεν έχεις πολιτισμό, δεν έχεις μέλλον. Δεν έχει καταλάβει η διεθνής κοινότητα ότι η πολιτιστική κληρονομιά επί συριακού εδάφους που συντρίβεται ανήκει στην ανθρωπότητα. Είναι κτήμα όλων».