Γεωργία Μπλιάτσου, Απογραφές της μνήμης – Μαρτυρίες από την Τζιά, εκδ. Εκδοτική εταιρεία Έλιξ, Αθήνα 2013, σελ.

Έκδοση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση «Απογραφές της μνήμης – Μαρτυρίες από τη Τζιά» της Γεωργίας Μπλιάτσου που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής από τις 22 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου 2013.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τον πρόλογο της Γεωργίας Μπλιάτσου, σχόλια της ψυχολόγου Χάρις Κατάκη, της κοινωνικής ανθρωπολόγου Μαρίνας Πετρονώτη και της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, η οποία έχει την επιμέλεια της έκθεσης και του βιβλίου.

Το βιβλίο αποτελείται από το φωτογραφικό υλικό 140 πορτρέτων, σχέδια με ελαφρά υλικά, κάρβουνα, μελάνια, παστέλ, ακρυλικά και περιλαμβάνει 62 μαρτυρίες-συνεντεύξεις των κατοίκων του νησιού.

Άλλοτε σε ελάχιστες λέξεις και άλλοτε στο σύντομο και εύγλωττο διάστημα μιας εκ βαθέων συμπυκνωμένης εξομολόγησης, οι αφηγητές εμπιστεύονται ανέκδοτα ιστορικά και προσωπικά γεγονότα, κατοχικές αφηγήσεις και μικρά οικογενειακά δράματα, οδηγίες και συνταγές, εφήμερα ήθη και διαχρονικά έθιμα.

Η αυθεντικότητα των πορτρέτων καθώς και των προσωπικών αφηγήσεων –των ιστοριών και των εξομολογήσεων– καθιστά το βιβλίο αυτό ένα πολύτιμο ντοκουμέντο, τόσο για τον χώρο των εικαστικών τεχνών, όσο για όλους εκείνους που ανήκουν στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών.

Καταγραφή υλικού: Γεωργία Μπλιάτσου. Επιμέλεια καταγραφής: Ελένη Βελτανιώτη. Επιμέλεια καταλόγου: Ίρις Κρητικού. Σχεδιασμός καταλόγου: Ανδρέας Γεωργιάδης.