Είναι πρωί στο σταθμό των Άνω Λεχωνίων και το τρενάκι του Πηλίου σφυρίζει δίνοντας το σύνθημα μιας μοναδικής διαδρομής. Η ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου μέχρι τις Μηλιές ξεκινά, με τον «μουτζούρη» να κυλά πάνω σε μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο – μόλις 60 εκατοστά.

Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια. Μοναδική στάση της διαδρομής για μόλις 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα. Από εκεί, το τρενάκι συνεχίζει «ξεφυσώντας» για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και διάρκειας 90 λεπτών, προσφέροντας εικόνες πλούσιας φύσης και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με ξεχωριστό δείγμα τη λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου.

Πλησιάζοντας στις Μηλιές το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τρένο κυλάει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται είναι ευθεία.

Το ιστορικό τρενάκι παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος-Μηλιές, πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο. Στη διάρκεια των εργασιών κατασκευής, ο γιος του σχεδιαστή, ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, παρακολουθούσε με θαυμασμό το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει συχνά στις δημιουργίες του.

Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο γεννήθηκε στον Βόλο και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Εβαρίστο και της Τζέμα ντε Κίρικο. Οι πρόγονοί του ήταν ιταλικής καταγωγής, που εγκαταστάθηκαν και κατοικούσαν στην ανατολική Μεσόγειο αρκετές γενιές πριν. Ο πατέρας του ήταν ο μηχανικός που επέβλεπε την κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου το 1881, ενώ η μητέρα του ήταν πρώην τραγουδίστρια της όπερας.

Ο Εβαρίστο ντε Κίρικο επιθυμούσε να ακολουθήσει ο γιος του το επάγγελμα του μηχανικού, ωστόσο ενθάρρυνε τελικά τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα τόσο του Τζόρτζιο όσο και του αδελφού του Αντρέα Αλμπέρτο αναθέτοντας σε ιδιωτικούς δασκάλους τη μόρφωσή τους. Πρώτος δάσκαλος του ντε Κίρικο υπήρξε ένας νέος Έλληνας ζωγράφος από την Τεργέστη, ονόματι Μαυρουδής. Αργότερα, την περίοδο 1903-5, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Γεώργιο Ροϊλό, Κωνσταντίνο Βολονάκη και Γιώργο Ιακωβίδη.

Το ελληνικό περιβάλλον και ο ελληνικός πολιτισμός, μέσα στον οποίο μεγάλωσε ο ντε Κίρικο, υπήρξαν πηγή έμπνευσης για εκείνον. Σε ένα αυτοβιογραφικό του κείμενο, περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια γράφοντας ότι πέρασε «τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη γη του Κλασικισμού», και έπαιξε «στις ακτές που είδαν την Αργώ να ξεκινάει το ταξίδι της, στους πρόποδες του βουνού που ήταν μάρτυρας στη γέννηση του γοργοπόδαρου Αχιλλέα και στις σοφές νουθεσίες τού δασκάλου του, του κένταυρου».

Μυθική διαδρομή

Το τρενάκι του Πηλίου περνάει μέσα από τις μυθικές διαδρομές των κενταύρων, αλλά και του δωδεκάθεου, αφού το Πήλιο αποτελούσε το βουνό των Κενταύρων αλλά και τη θερινή κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου.

Στις πυκνόφυτες δασώδεις πλαγιές του και συγκεκριμένα εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του τρένου, στις Μηλιές, τοποθετούν οι ερευνητές τον τόπο όπου έγινε ο γάμος του Πηλέα με τη Θέτιδα (γονείς του Αχιλλέα), αλλά και το σημείο όπου διαδραματίστηκε η ξακουστή κενταυρομαχία ανάμεσα στους Κενταύρους και τους Λαπίθες για χάρη της όμορφης Ιπποδάμειας.

Μέσα στη χαράδρα του Ταξιάρχη, όπου το τρενάκι στρίβει για να φτάσει στις Μηλιές, βρίσκεται η σπηλιά του σοφού Κένταυρου Χείρωνα, δασκάλου του Αχιλλέα. Ο Χείρων, που ήταν ο θεραπευτής κένταυρος, είχε δωρίσει στους γονείς του Αχιλλέα το ακόντιο που χρησιμοποίησε αργότερα στον Τρωικό πόλεμο και θεράπευε τις πληγές που προκαλούσε.

Η σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα βρίσκεται ακριβώς στη ρίζα του βράχου που σήμερα είναι το εξωκλήσι του Ταξιάρχη. Λέγεται ότι από το εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχει μονοπάτι που διαπερνά το βουνό και επικοινωνεί με αντίστοιχη σπηλιά στην περιοχή «Μαλάκι» ή ακόμη μακρύτερα, μέχρι τον λόφο της Γορίτσας στα ανατολικά της πόλης του Βόλου.

Ο τόπος

Οι Μηλιές, σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από τον Βόλο, είναι ένα κεφαλοχώρι του Πηλίου με πλούσια φυσική ομορφιά, αρχοντικά σπίτια και καλντερίμια. Ιδιαίτερης αξίας είναι το ιστορικό καλντερίμι που συνδέει την πλατεία με τον σιδηροδρομικό σταθμό. Ο επισκέπτης θα συναντήσει πολλές κρήνες με τρεχούμενα νερά, εκκλησίες και γραφικά ξωκλήσια, μηλιές, ελιές και καστανιές καθώς και όμορφους σπιτικούς κήπους.

Το μυθολογικό όσο και το ιστορικό παρελθόν της περιοχής αποτυπώνονται στα πολλά μνημεία, ενώ για τους φίλους της φύσης αλλά και τους περιπατητές που αναζητούν ενδιαφέρουσες διαδρομές, υπάρχουν στην περιοχή μονοπάτια όλων των ενδιαφερόντων και επιπέδων δυσκολίας.

Χαρακτηριστική είναι η διαδρομή Μηλιές-Άνω Λεχώνια, που ακολουθεί τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά και τα σηματοδοτημένα μονοπάτια Μηλιές-Κορώπη και Μηλιές-Καλά Νερά.

Το Πήλιο είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και το τρενάκι του Πηλίου ένα ιδιαίτερο τουριστικό αξιοθέατο που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς Έλληνες και διεθνείς επισκέπτες. Η διαδρομή αυτή, μάλιστα, είναι ίσως η πιο δημοφιλής κινηματογραφημένη διαδρομή τρένου από φίλους του μέσου και ερασιτέχνες της κάμερας. Μια δοκιμή στο youtube θα σας πείσει.

Δρομολόγια – Τιμές

Καθημερινά, από 15 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου 2013. Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2013.

Το τρένο αναχωρεί στις 10:00 από τα Άνω Λεχώνια και στις 15:00 από τις Μηλιές. Το εισιτήριο κοστίζει 18€ και 10 € το παιδικό, για μετάβαση με επιστροφή και για απλή μετάβαση 10 € και 6 € αντίστοιχα.

Πληροφορίες για έκδοση εισιτηρίων και δρομολόγια στο Γραφείο Ταξιδίων Βόλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Τηλ./ Fax 24210 39723, e-mail: grafeio.volou@trainose.gr και στον αριθμό 14511, ο οποίος λειτουργεί σε 24ωρη βάση.