Σημαντικό πλήγμα δέχεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το τμήμα Αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αποδυναμώνεται η πολιτική αξιοποίησης του αρχαιολογικού θησαυρού της Κύπρου για εμπλουτισμό του τουριστικού της προϊόντος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυπριακού Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων (στο υπουργείο του οποίου υπάγεται το τμήμα Αρχαιοτήτων) Τάσος Μητσόπουλος αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να μειωθούν περαιτέρω οι ήδη μειωμένες ώρες λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ έχει ήδη συζητηθεί η αύξηση των εισιτηρίων εισόδου, ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα.

Επιπλέον, τρεις αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί για το κοινό λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Ταμασσού έκλεισε λόγω έλλειψης προσωπικού και μείωσης των κονδυλίων.

Στηρίζοντας, πάντως, τη δράση του τμήματος Αρχαιοτήτων, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει πως, παρά το ότι το τμήμα είναι υποστελεχωμένο, εντούτοις επιτελεί ένα εξαίρετο έργο με τα οικονομικά μέσα και το προσωπικό που διαθέτει.