Την ένταξη των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης με επιστολή που απέστειλε στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου μνημονεύει στην επιστολή του τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος σε συνεργασία πάντοτε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη συνεχή βελτίωση του Οχυρωματικού Μεσαιωνικού Περιβόλου του Χάνδακα, αναφέροντας όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται στα Ενετικά Τείχη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή:

«Η μνημειακή πύλη του Παντοκράτορα, η πρόσοψη της οποίας αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής του 16ου-17ου αιώνα, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Μικέλε Σανμικέλι, έχει πλήρως αποκατασταθεί και σύντομα παραδίδεται προς χρήση.

»Στην Πύλη του Ιησού, έργο του ίδιου αρχιτέκτονα, σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης. Ο άνετος εσωτερικός της χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα ως εκθεσιακός, αφιερωμένος στη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη. Ο τάφος του μεγάλου Κρητικού βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ενετικού περιβόλου, μόλις λίγα μέτρα νοτιότερα, στον επιπρομαχώνα Μαρτινέγκο.

»Η Πύλη Μακάσι, κάτω ακριβώς από τον προμαχώνα Μαρτινέγκο, είναι πλήρως διανοιγμένη σήμερα και φιλοξενεί τον “Χώρο Ιστορίας και Μνήμης” της πόλης μας. Σε ελάχιστη απόσταση ολοκληρώνεται σύντομα το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου που συμπληρώνει στην περιοχή αυτή τον πολιτισμικό – ιστορικό της χαρακτήρα και επιτυγχάνει την οργανική σύνδεση του κτηριακού συγκροτήματος του πολιτισμού, με το πλέον σημαντικό μνημείο της πόλης μας, τον Ενετικό περίβολο.

»Οι χαμηλές πλατείες με τις πλήρως αναστυλωμένες κανονιοθυρίδες έχουν μετατραπεί σε χώρους πολιτιστικής έκφρασης όπως είναι η χαμηλή πλατεία του προμαχώνα Ιησού (κηποθέατρο «Μάνου Χατζηδάκι»), και η χαμηλή πλατεία Βηθλέεμ που τη θερινή περίοδο λειτουργεί ως ένας εξαιρετικά ελκυστικός υπαίθριος δημοτικός κινηματογράφος.

»Η ενετική τάφρος προσφέρει θαυμάσιους χώρους αναψυχής και πολιτισμού, όπως είναι το Κηποθέατρο “Νίκου Καζαντζάκη”».

Ο Γιάννης Κουράκης επισημαίνει άλλες δύο σημαντικές για την ανάδειξη του μνημείου παρεμβάσεις: «Η μία, που υλοποιείται σήμερα, αφορά στη διάνοιξη της βοηθητικής πύλης Σαμπιονάρα και στη διαμόρφωση του υπερκείμενου κοινόχρηστου χώρου. Αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου εντυπωσιακού χώρου “θέασης και στάσης”, ενώ παράλληλα θα παρέχει τη δυνατότητα της πρόσβασης των περιπατητών από το ενετικό λιμάνι προς την Παλιά Πόλη, μέσω της ενετικής στοάς που σύντομα θα αποδοθεί σε χρήση.

»Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στη σύνδεση του δυτικότερου προμαχώνα, του Προμαχώνα Αγ. Ανδρέα με το παραθαλάσσιο τείχος μέσω μίας πεζογέφυρας / ράμπας. Μέσω αυτής θα δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να περπατήσει ή να περιηγηθεί με ποδήλατο τον οχυρωματικό περίβολο και το θαλάσσιο τείχος, καθιστώντας το μνημείο περισσότερο προσβάσιμο και επισκέψιμο στο πλαίσιο γνωριμίας της ιστορίας και της ταυτότητας της πόλης μέσα από τα μνημεία της».