«Άγνωστος Χ το ωράριο των μουσείων» τιτλοφορείται άρθρο της Γιώτας Συκκά στην Καθημερινή, στο οποίο γίνεται αναφορά στη σύγχυση που προκαλείται στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας από την επιλεκτική διεύρυνση του χρόνου λειτουργίας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο: «Πρόσφατα, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού αποφάσισε οι χώροι με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα να λειτουργούν από τις 8 το πρωί ώς το 8 το βράδυ. Ενώ απ’ αυτό το Σαββατοκύριακο (1-2 Ιουνίου) αναμένεται να μπει σ’ αυτό το καθεστώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, ο οποίος τις Κυριακές έκλεινε στις 3! “Καλού κακού όμως, πάρτε ένα τηλέφωνο”, μας συμβούλεψαν.

»Στο μεταξύ, για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων με ειδική ρύθμιση θα “ανοίγουν” οι χώροι πέραν του ωραρίου κατά περίπτωση, προκαταβάλλοντας οι διοργανωτές των ομαδικών επισκέψεων τέλος στο Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων, “ώστε να υπάρχει διαφάνεια”, όπως σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου. Αν αυτό σχολιάστηκε από τους διαφωνούντες ως επίσκεψη με… ραντεβού, κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια είναι μεγάλος με διαρκώς ανοδική τάση, άρα ελπίδα για περισσότερα έσοδα. Ωστόσο, μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες και με ένα άτακτο για χρόνια ωράριο, που δεν προλαβαίνει ούτε την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν (φτάσαμε Ιούνιο πια), να περιμένουμε να αυξηθούν οι επισκέπτες των μουσείων μας;»

Στο πλαίσιο του άρθρου ζητήθηκε η άποψη της Έφης Καλαμπουκίδου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών και εκτελεστικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας FEG η οποία συνόψισε το πρόβλημα σε δύο βασικές περιόδους, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Όπως δήλωσε η κα Καλαμπουκίδου: «Τότε έρχονται οι επισκέπτες υψηλού εισοδήματος που κάνουν πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό. Αυτά τα πολυήμερα προγράμματα σκοντάφτουν κάθε σεζόν στις ώρες λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, δηλαδή στις τρεις το μεσημέρι. Ο σχολικός τουρισμός από άλλες χώρες επίσης έχει πρόβλημα την ίδια εποχή». Όπως τόνισε η κ. Καλαμπουκίδου «το μεγάλο αγκάθι είναι το ωράριο. Τα άλλα προβλήματα που προκύπτουν άλλοτε με την καθαριότητα των χώρων υγιεινής, άλλοτε με την έλλειψη κυλικείων σε χώρους που δεν έχουν μεγάλη κίνηση όλο τον χρόνο, τα σκουπίδια κ.ά., είναι λίγα, κι από αυτά που διορθώνονται μόλις γίνει μια δημοσίευση στον Τύπο. Σε περιοχές όπως οι: Πέλλα, Αιγές, Δίον, Φίλιπποι, Κόρινθος, οι χώροι λειτουργούν ως τις 3 για ένα μεγάλο μέρος του κοινού, το οποίο είναι αναγκασμένο να διανύει μεγάλες αποστάσεις με το πούλμαν».