Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας θα μεταφερθεί η περιοδική έκθεση «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία – Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums» που συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φιλιππούπολης από τις 30 Μαΐου 2013 έως τις 30 Οκτωβρίου 2013.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν σπάνια και όλως ιδιαίτερα και μοναδικά αντικείμενα, που «σφραγίζουν» την ιστορία, είτε ως πορτρέτα των πρωταγωνιστών της ιστορίας είτε ως απευθείας ιστορική πηγή για μείζονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα είτε τέλος, ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έξι θεματικές ενότητες:

Στην εισαγωγική ενότητα «Η ιστορία της σφράγισης» περιλαμβάνονται σφραγίδες, σφραγίσματα και σφραγιδόλιθοι της προϊστορικής περιόδου ως απόδειξη της ανάγκης του έλλογου ανθρώπου για διάκριση και ταυτοποίηση.

Η κυριαρχία των Ελλήνων στη θάλασσα και ο καθοριστικός ρόλος της στην εμπορική, πολιτική, οικονομική και πνευματική παντοκρατορία των Ελλήνων στην αρχαιότητα αποτυπώνεται στην ενότητα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Η ενότητα «Παιδεία και Δημοκρατία» παρουσιάζει την οικουμενικά μοναδική συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη γένεση της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της Παιδείας.

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», αποτελεί βασική ενότητα της έκθεσης. Οι Πανελλήνιοι αγώνες αποτελούν απόδειξη της ευγενούς άμιλλας και της συμφιλίωσης ανθρώπων και λαών. Η αναβίωσή τους, το 1896, επαναπροσδιορίζει το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι στη νεότερη και σύγχρονη ιστορική περίοδο.

Η ενότητα «Ηγεμόνες και Γεγονότα» εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σπουδαιότητας, όπως τα Μηδικά και σε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στην πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική ζωή, από τους Μακεδόνες Βασιλείς έως τον ιδρυτή του βυζαντινού κράτους (π.χ. Φίλιππος Β΄, Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρ, Οκταβιανός Αύγουστος, Μέγας Κωνσταντίνος).

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Από τον Όλυμπο στον Ουρανό». Μέσα από τα εκθέματα καταγράφονται η θρησκευτική πίστη και η λατρεία, αρχέγονα και μείζονα χαρακτηριστικά του ιδιωτικού και δημοσίου βίου από την αρχαιότητα μέχρι την Άλωση του 1453.

Στην έκθεση συμμετέχουν το Νομισματικό Μουσείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και έξι Εφορείες Αρχαιοτήτων: Α΄ ΕΠΚΑ, Γ΄ ΕΠΚΑ, Δ΄ ΕΠΚΑ, Θ΄ ΕΠΚΑ, Ι΄ ΕΠΚΑ και ΙΔ΄ ΕΠΚΑ. Συνολικά θα παρουσιαστούν εκατόν ενενήντα πέντε μοναδικά έργα της αρχαιότητας.

Η μελέτη, η οργάνωση, καθώς και η επιστημονική-μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης αποτελεί καρπό αποκλειστικά των Ελλήνων συνδιοργανωτών. Η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440-430 π.Χ.

Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού των δύο Μουσείων. Τη μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη υπογράφουν η δρ Βασιλική Δρούγκα, αρχιτέκτων-μηχανικός, Τμηματάρχης Τεχνικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ο Σταμάτης Ζάννος, μουσειογράφος.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013, στις 18:00, και θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας έως τις 15 Φεβρουαρίου 2014.

Διεθνές συνέδριο

Στο πλαίσιο της έκθεσης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κα το Νομισματικό Μουσείο σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης πρόκειται να πραγματοποιήσουν διεθνές συνέδριο με θέμα «Η Χορηγία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Στο εν λόγω συνέδριο, που θα διεξαχθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου 2014, σπουδαίες προσωπικότητες από τον επιστημονικό, πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού θα αναφερθούν στην ιστορία της χορηγίας και στην αξία της στο πέρασμα των αιώνων.