Στα κείμενα του Δάντη η αρχή της αμοιβαιότητας βρίσκεται στη βάση της θεωρίας των δύο εξουσιών, της κοσμικής και της θρησκευτικής. Αυτό θα επιχειρήσει να αποδείξει ο καθηγητής Flavio Silvestrini σε διάλεξή του με θέμα «Η αρχή της αμοιβαιότητας και η πολιτική θεωρία των “δύο ήλιων” στο έργο του Δάντη» που θα δοθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, ώρα 19.00, στο Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47).

Σύμφωνα με τον καθ. Silvestrini: «Προκειμένου να ορισθούν τόσο τα όρια της μιας εξουσίας ως προς την άλλη, όσο και οι τομείς στους οποίους μπορούν, ωστόσο, αυτές να συνεργαστούν, ο Δάντης διερευνά ένα εν κατόπτρω πρότυπο βάσει του οποίου κάθε εξουσία είναι κυρίαρχη στο δικό της πεδίο και δεν μπορεί να υπερισχύσει της άλλης. Για να αποδειχθούν όλα αυτά είναι απαραίτητα ιστορικά παραδείγματα.

»Ο Ποντίφικας, τον οποίο ο Θεός έχει τοποθετήσει στην κορυφή της πνευματικής εξουσίας, μπορεί να βασιστεί στην αδιάλειπτη πολιτική και στρατιωτική εξουσία της Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα όταν οι εξωτερικές απειλές θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της Εκκλησίας. Ο Μονάρχης, αντιστρόφως, στηρίζεται στη συνεχή πνευματική υποστήριξη του Πάπα ο οποίος, εμμέσως και χωρίς να υπονομεύει την υπέρτατη πολιτική αρχή, παρέχει τα θεολογικά μέσα τα οποία καθιστούν περισσότερο δίκαιη την πολιτική δράση».

Ο Flavio Silvestrini διδάσκει και παράλληλα πραγματοποιεί έρευνα στον τομέα της Ιστορίας των Δογμάτων και των Πολιτικών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Παλαιότερα είχε διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Teramo. Έχει ασχοληθεί κυρίως με τη μελέτη της μεσαιωνικής περιόδου στην Ιταλία, ιδιαίτερα κατά τον 13ο και 14ο αιώνα. Εξέδωσε πρόσφατα μια μονογραφία με τίτλο Lugum libertatis Dante e la lettura politica del libero arbitrio (Ρώμη, 2012). Έχει δημοσιεύσει το ανέκδοτο έργο του Ιταλού φιλοσόφου από το Πεδεμόντιο Augusto Del Noce το οποίο αφορά στην πολιτική σκέψη του Δάντη, αφιερώνοντας στο θέμα αυτό έναν τόμο (Attualità della tradizione. Dante politico in Augusto Del noce, Roma, 2010). Έχει επίσης συγγράψει πολυάριθμα δοκίμια γύρω από την ιστορία της ιδέας της ειρήνης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Σχολαστικισμού. Οι πιο πρόσφατες μελέτες του ασχολούνται με την σκέψη του Αντόνιο Γκράμσι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Τορίνο και ειδικότερα με την ανάπτυξη των επαναστατικών θέσεων του καταγόμενου από την Σαρδηνία νεαρού Σοσιαλιστή, από τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου μέχρι την ίδρυση του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τη διάλεξη διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Επιτροπή Αθηνών της Εταιρείας Dante Alighieri.