Ένα από τα σημαντικότερα έργα ζωγραφικής στην ιστορία της κλασικής ευρωπαϊκής τέχνης, ο θρυλικός πίνακας «Δείπνο στους Εμμαούς» του Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο, θα μεταφερθεί από την Πινακοθήκη Μπρέρα του Μιλάνου στο Μουσείο Τέχνης και Χειροτεχνίας του Ζάγκρεμπ.

Το αριστούργημα του Καραβάτζιο του 1605/1606 θα παραχωρηθεί και θα εκτίθεται στο Μουσείο της κροατικής πρωτεύουσας από τις 5 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου. Είναι το δώρο της Ιταλίας στην Κροατία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιουλίου.

«Δεν είναι υπερβολή: ποτέ ξανά δεν έχει παρουσιαστεί στην Κροατία ένα τόσο σημαντικό και περίφημο έργο της κλασικής ευρωπαϊκής τέχνης. Δεν πρόκειται απλά για έναν πίνακα ζωγραφικής, αλλά για ένα μεγάλο έργο της εποχής εκείνης και ένα από τα σημαντικότερα της ιδιοφυΐας του μπαρόκ, του Καραβάτζιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Κροατίας, Μπέρισλαβ Σίπους στην εφημερίδα «Γιούταρνι λιστ» του Ζάγκρεμπ.

Ο πίνακας, με τον οποίο το Μιλάνο τίμησε την 500ή επέτειο από το θάνατο του Καραβάτζιο, θα τοποθετηθεί εντός της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, στην αίθουσα μπαρόκ. Την παράδοση του έργου θα επιβλέπει ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κροατία Εμανουέλε Ντ’ Αλεσάντρο.

«Όλα τα έξοδα της έκθεσης είναι καλυμμένα, τα έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς έως την είσοδο του πίνακα στο Μουσείο μας. Επιπλέον έχει καλυφθεί το κόστος των καταλόγων, που έχουν εκδοθεί στην κροατική και στην ιταλική γλώσσα και περιλαμβάνουν κείμενα πολλών σπουδαίων Ιταλών κριτικών τέχνης», εξήγησε ο διευθυντής του Μουσείου, Μίροσλαβ Γκασπάροβιτς.

Στο Μουσείο Τέχνης και Χειροτεχνίας του Ζάγκρεμπ βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι εντατικές προετοιμασίες, μεταξύ άλλων και η εγκατάσταση νέου συστήματος κλιματισμού και ο σχεδιασμός πρόσθετων μέτρων ασφάλειας, με αφορμή την υποδοχή του έργου του Ιταλού καλλιτέχνη που επηρέασε την ευρωπαϊκή ζωγραφική.

Σύμφωνα με τους βιογράφους του Καραβάτζιο, ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1606, πέντε χρόνια μετά την πρώτη εκδοχή που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο του Λονδίνου. Την περίοδο εκείνη, ο ζωγράφος κρυβόταν από τον πρίγκιπα Μάρτσο Κολόννα, επειδή κατά τη διάρκεια λογομαχίας σκότωσε το νεαρό Ρανούτσιο Τομασσόνι.

Ο Καραβάτζιο, ο οποίος γεννήθηκε στο Μιλάνο, έφερε επανάσταση στον κόσμο της τέχνης, στα τέλη του 16ου αιώνα. Πήγε στη Ρώμη το 1592, σε ηλικία 22 ετών. Μαθήτευσε για τέσσερα χρόνια δίπλα στον ζωγράφο Σιμόνε Πετερτσάνο, με καταγωγή από το Μπέργκαμο και ήταν μαθητής του Τιτσιάνο για τέσσερα χρόνια. Στα τέλη του 16ου αιώνα, ο Καραβάτζιο ήταν ένας αναγνωρισμένος για το ταλέντο του ζωγράφος. Για τη δολοφονία του Τομασσόνι καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο και εξορία και εγκατέλειψε μεταμφιεσμένος τη Ρώμη βρίσκοντας αρχικά καταφύγιο στη Νάπολη. Πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα, στην παραθαλάσσια πόλη Πόρτο Έρκολε, σε ηλικία μόλις 38 ετών. Χαρακτηριστικά των έργων του είναι οι φωτοσκιάσεις και οι φωτεινές αντιθέσεις, τεχνοτροπία γνωστή ως «chiaroscuro».

Ο πίνακας «Δείπνο στους Εμμαούς» είναι της ύστερης φάσης του καλλιτέχνη, στην οποία δεν απαντάται η ισχυρή πλαστική ενέργεια που υπήρχε στα πρώτα του έργα. Η σύνθεση όσον αφορά τη διάταξη των μορφών είναι ίδια με εκείνη του προηγούμενου έργου που εκτίθεται στο Λονδίνο, αλλά «δεν έχει τις δυνατές χειρονομίες ούτε την πλαστική ενέργεια που έρχεται από το βάθος του χώρου προς τα εμπρός επιθετικά προς το θεατή» τόνισε ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας πολλών μελετών για την περίοδο του μπαρόκ, Βλάντιμιρ Μάρκοβιτς.