Ο γνωστός πίνακας «Η κυρία με τη γούνα» του Ελ Γκρέκο ίσως τελικά να μην είναι έργο του φημισμένου ζωγράφου, ωστόσο θα παρουσιαστεί σε μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Τολέδο, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με τον Antonio Garcia, ειδήμονα έργων τέχνης ο οποίος έχει εργαστεί ως πολιτιστικός συντάκτης στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, «Η κυρία με τη γούνα» δεν αποτελεί πορτρέτο της ερωμένης του Ελ Γκρέκο Jeronima de las Cuevas, όπως υποστηρίζουν πολλοί ιστορικοί τέχνης, αλλά μιας Εβραιοπούλας που έζησε αιώνες μετά τον θάνατο του Ελ Γκρέκο στο Τολέδο το 1614, και είναι έργο άγνωστου Ισπανού καλλιτέχνη.

Ο Garcia κατέληξε σε αυτή τη θεωρία αφού εξέτασε 1.000 έργα τέχνης από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, στο πλαίσιο έρευνάς του για τον εν λόγω πίνακα, που εμφανίστηκε στο Μουσείο του Λούβρου 200 χρόνια μετά το θάνατο του Ελ Γκρέκο.

Η «Κυρία με τη Γούνα» ανέκαθεν προκαλούσε αντιπαραθέσεις στον κόσμο της τέχνης: σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, παρουσιάστηκε σε έκθεση πριν από 170 χρόνια στο Λονδίνο ως «Η κόρη του Ελ Γκρέκο», όμως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο ζωγράφος απέκτησε ποτέ κόρη. Ο πίνακας, που ανήκει στα Μουσεία της Γλασκώβης και εκτίθεται στο Pollok House, έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 2004, όπου ένας επιμελητής επίσης αμφισβήτησε την πατρότητά του και ζήτησε να εξεταστεί με ακτίνες X με στόχο την ακριβέστερη χρονολόγησή του – κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Όπως και να έχει, ο πίνακας θα πάρει τη θέση του ανάμεσα στα 100 έργα του Ελ Γκρέκο που θα παρουσιαστούν στο Τολέδο σε δύο μήνες. «Μου προκαλεί έκπληξη το ότι οι ειδικοί έχουν αποδώσει το έργο στον Ελ Γκρέκο, δεδομένου ότι απέχει έτη φωτός από το ύφος του», δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Fernando Marias. «Παρ’ όλα αυτά, θα τον εκθέσουμε –συνοδεία επεξηγηματικής ανακοίνωσης– γιατί είναι ένας υπέροχος πίνακας και γιατί η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με αυτή του Ελ Γκρέκο».