Για τη «Συλλογή αρχαιοτήτων από την Εγγύς Ανατολή στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης» θα μιλήσει ο Λέκτορας Αρχαίων Πολιτισμών Ανατολικής Μεσογείου Κώστας Κοπανιάς, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013, στις 12.00, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Τέχνες και Τεχνολογία στην Προϊστορία» που διοργανώνει το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτει μία μικρή συλλογή αρχαιοτήτων από τη βόρεια Συρία. Τα συγκεκριμένα ευρήματα χρονολογούνται κυρίως μεταξύ της 5ης και 4ης χιλιετίας και προέρχονται από μία επιφανειακή έρευνα που είχε πραγματοποιήσει ο Mallowan.

Με αφορμή αυτά τα λιγοστά, αλλά ενδεικτικά ευρήματα θα γίνει μία σύντομη επισκόπηση της αρχαιολογίας της Εγγύς Ανατολής κατά τη συγκεκριμένη εποχή και θα παρουσιαστούν τα νεότερα ευρήματα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής στη θέση Tell Nader του βορείου Ιράκ, που χρονολογούνται στην ίδια περίοδο.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης  (στον 2ο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής).