Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, Πήλιο/Oι άνθρωποι: θεατές και αθέατες όψεις (Τόμοι Α’ και Β’), έκδ. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα 2013, 342 σελ. κάθε τόμος.

Tο νέο δίτομο βιβλίο της Κατερίνας Κορρέ είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης βιβλιογραφικής και αρχειακής έρευνας που περιγράφει την πηλειορίτικη κοινωνία του 19ου και του 20ού αιώνα, μέσα από αφηγήσεις απλών καθημερινών ανθρώπων. Εμπλουτίζεται με συνεντεύξεις προερχόμενες από πρωτογενές, αδημοσίευτο υλικό του Σπουδαστήριου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, από επιτόπια έρευνα της συγγραφέως καθώς και από παλιότερο και νεότερο φωτογραφικό υλικό.

Oι προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν ή ζουν ακόμη στο Πήλιο αναδεικνύουν όψεις της συλλογικής μνήμης, στοιχειοθετούν αναμνήσεις της καθημερινότητάς τους και εντάσσονται σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν ευρύτερους τομείς του λαϊκού πολιτισμού των νεότερων χρόνων όπως την τοπική ιστορία, τους οικισμούς, τις ασχολίες των κατοίκων και την παραγωγή, μέχρι τις τρέχουσες αντιλήψεις για τη λατρεία, τη μαγεία, την αντιμετώπιση της αρρώστιας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη διασκέδαση αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας.

Στο βιβλίο καταγράφονται επίσης οι εξελίξεις στην περιοχή (π.χ. στον τρόπο ένδυσης, στα βασικά έργα υποδομής – ταχυδρομείο, τηλεφωνείο, ηλεκτρικό ρεύμα, υδροδότηση, συγκοινωνία) αλλά και ο «έξω κόσμος» που θα συνδεθεί επίσης με τις αποδημίες Πηλιορειτών σε άλλους, μακρινούς τόπους και θα ταυτιστεί οικονομικά –μετά το 1881– με την πόλη του Bόλου. Oι αφηγούμενοι αναφέρονται κυρίως στην καθημερινότητα αλλά συχνά εκφράζονται για ό,τι τους αφορά γενικότερα, όπως τη σχέση με το περιβάλλον και τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο ή ακόμα και για θέματα μεταφυσικά.

Το βιβλίο διατίθεται στο πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.