Η αναβάθμιση των υποδομών της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς αλλά και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών της ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργική και «δελεαστική» για το κοινό είναι στις πρώτες προτεραιότητες του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου.

Η αύξηση της επισκεψιμότητας στην Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς είναι ο στόχος που έθεσε μεταξύ άλλων το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο και γι’ αυτό το λόγο συζητήθηκαν μια σειρά δράσεων που πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν.

Ειδικότερα, αναγκαίο είναι να γίνει επαναχωροθέτηση στην Βιβλιοθήκη και να αλλάξει η διάταξη των χώρων, ενώ πρέπει να τοποθετηθούν και νέες θήκες για τη διατήρηση των βιβλίων. Παράλληλα αναγκαίο είναι, όπως τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης και Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Γιώργος Αντώνογλου, βιβλία σημαντικά και μεγάλης αξίας που αυτή τη στιγμή διατηρούνται σε κουτιά και δεν εκτίθενται —σημειώνεται πως κάποια από αυτά έχουν ψηφιοποιηθεί— να τοποθετηθούν σε ειδικές θήκες ώστε πλέον να είναι επισκέψιμα από το κοινό.

Επίσης αναγκαίο κρίνεται να γίνουν παρεμβάσεις και μικρές επισκευές στο κτήριο όπως επίσης να εξεταστούν και να αντικατασταθούν, όπου είναι αναγκαίο, νέα συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά το δανειστικό κομμάτι της βιβλιοθήκης, μειωμένο χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον των δημοτών ο Δήμαρχος, σημειώνοντας ότι «είναι αλήθεια πως η σχέση του κόσμου με τα βιβλία έχει αλλάξει και το ενδιαφέρον έχει μειωθεί» και προσθέτοντας πως στόχος είναι να εμπλουτιστεί «ώστε παιδιά και μεγάλοι να ξαναγαπήσουν τα βιβλία» και μάλιστα για το λόγο αυτό υπάρχει σκέψη να υλοποιηθούν δράσεις που θα αφορούν το τρίπτυχο «Βιβλίο-διάβασμα-μάθηση-παιχνίδι».